Ideální svačina? Zdravá, lehká, výživná, ale hlavně rychlá! Svačinu většinou jíme, když na nás přijde hlad mezi hlavními jídly, vrátíme se z venku nebo z práce domů a potřebujeme něco rychle do žaludku. V takovou chvíli obvykle nemáme čas ani energii na přípravu kulinářského veledíla. Není však třeba sahat po kupovaných tyčinkách nebo jiných zpracovaných potravinách, i domácí svačina se dá připravit rychle a chutně. Zkuste naše recepty, které nezaberou více než 5 minut a zaručeně sklidí úspěch u malých i velkých strávníků!
V receptech jsem využila produkty značky Alnatura, které má Košík nově v nabídce. Alnatura je německá značka biopotravin, které dodává do obchodů po celé Evropě a v Německu jsou k mání v síti jejich vlastních supermarketů. Osobně se mi kromě použití kvalitních BIO ingrediencí líbí jednoduché a čisté složení většiny produktů a také jejich cena – oproti jiným BIO potravinám jsou ty od Alnatury poměrně dostupné.
Sendvič s pestem
Budete potřebovat:
- Tmavý chleba – například Pumpernickel
- Bazalkové pesto
- Sýr – nejlepší je mozzarella nebo jadel
Postup:
Dva plátky chleba namažte pestem, poklaďte plátky sýra a přiklopte. Sendvič můžete jíst buď za studena, nebo ho dát na chvíli do mikrovlnky či sendvičovače, aby se sýr roztopil.
Pro vegany:
Na sendvič použijte veganský proteinový chléb. Sýr nahraďte uzeným tofu.
Zdravé tousty s pomazánkou a zeleninou
Budete potřebovat:
- Chléb toustový žitno-pšeničný, popř. veganský proteinový chléb
- Pomazánka Alnatura dle výběru
- Zelenina dle výběru
Postup:
Chleba opečte v toustovači, namažte vámi zvolenou pomazánkou a přidejte plátky zeleniny.
Můj osobní favorit je exotická pomazánka s kari, mangem a papájou, kterou krásně doplní syrová mrkev.
Skvělá je také toskánská pomazánka s plátky kedlubny, kterou můžete lehce opéct na pánvi s trochou olivového oleje či másla.
Tip: Místo toustového chleba můžete využít i knäckebrot. Tento semínkový se sýrem od Alnatura je opravdu vynikající!
Žitné tousty s arašídovým máslem
Budete potřebovat:
Postup:
Opečený chléb namažte arašídovým máslem a navrch poklaďte plátky jablka. Uvidíte, že kombinace šťavnatého jablíčka a zemitých arašídů je vskutku lahodná.
Vanilkové smoothie s mangem a banánem
Budete potřebovat:
(na 1 sklenici)
- Vanilkové rostlinné mléko neslazené 250 ml
- Mražené BIO mango hrst
- 1 banán
- Lžíce ovesných vloček
- Špetka skořice
Postup:
Je jednoduchý – všechny ingredience rozmixujeme v blenderu/smoothie makeru a nalijeme do sklenice.
Tip: Malým dětem můžete na přikusování podat rýžové sušenky s jablkem a mangem bez přidaného cukru.
Tvarohový pohár se skořicí a švestkami
Budete potřebovat:
(na 1 pohár)
- 50 g tvarohu (tučnost nechám na vás)
- 1 lžíce kompotovaných BIO švestek
- 2 lžíce ovesných vloček
- 1 lžička medu
- Špetka skořice
Postup:
Ovesné vločky osmahněte na pánvi na troše másla a dobře je promíchejte s medem a skořicí. Do skleničky dejte nejdřív trochu vloček, potom tvaroh a nakonec švestky. Zopakujte ještě s jednou vrstvou a podávejte.
Tip: Pokud máte, pohár můžete ozdobit i trochou čerstvého lesního ovoce.
Dobrou chuť!
Autor: Tereza Reyes