Doba čtení cca 3 minuty

Za chvíli jsou tu Vánoce, takže je čas nejen na pořizování dárků, ale i na pečení cukroví. Dnes pro vás máme dva léty prověřené recepty na vánoční sladkosti, ale i recept na horkou čokoládu, která vás stoprocentně zahřeje. Použili jsme top produkty DELMART, protože u svátečních receptů jde o kvalitu surovin především!  

Pistáciové rohlíčky

První recept měl neuvěřitelný úspěch u všech, kterým jsme dali ochutnat. Pistáciové rohlíčky jsou skvělou alternativou k tradičním vanilkovým a jejich zelená barva zaujme na první pohled. ?

  • 2 žloutky
  • 50 g moučkového cukru + na obalení
  • špetka soli


Všechny ingredience můžete nakoupit zde.

Nejprve vyšlehejte máslo pokojové teploty s prosátým moučkovým cukrem v hladký nadýchaný krém. Přidejte dva žloutky a znovu vše krátce prošlehejte. Nakonec vmíchejte jemně umleté pistácie a prosátou hladkou mouku se špetkou soli. Těsto zabalte to potravinářské folie a nechte ho odpočívat, nejlépe přes noc.

Předehřejte troubu na 190 stupňů.

Na plech s pečícím papírem tvořte malé rohlíčky. Abyste si ulehčili práci, uválejte si z těsta hada. Pak ho nakrájejte a jednotlivé kousky ohněte do tvaru rohlíčku. Pečte je cca 7-10 minut do doby, než začnou lehce zlátnout.

Horké rohlíčky jsou velmi křehké, tak je velmi opatrně obalte v moučkovém cukru.

dsc02573b

Horká čokoláda

V adventních dnech už zima docela zalézá za nehty – proto je pravý čas připravit si horkou čokoládu. Ozvláštnili jsme náš recept špetkou kayenského pepře, což je druh chilli, který tomuto sladkému nápoji dodá další rozměr.


Všechny ingredience můžete nakoupit zde.

V rendlíčku krátce svařte mléko, smetanu, cukr, vanilkový extrakt a koření. Na vedlejší plotýnce si na vodní lázni (kovová miska položená na hrnci s vroucí vodou) rozpusťte nalámanou čokoládu, oba druhy.  Do rozpuštěné čokolády postupně vmíchávejte smetanovou směs s kořením. Podávejte posypané špetkou kayenského pepře. 
dsc02522b

Máslové sušenky

Poslední z receptů nutně nemusí být dalším druhem vánočního cukroví. Rádi si tyto máslové sušenky pečeme i v průběhu roku a podávám je s marmeládou nebo oříškovým krémem. Navíc dceru ohromně baví razítkovat a vykrajovat jednotlivé sušenky.

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 80g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr

k podávání:

  • Citronová marmeláda
  • Marmeláda z červených pomerančů
  • Mandlový krém


Všechny ingredience můžete nakoupit zde.

Nejdříve ručním mixérem vymíchejte ve větší míse máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr. Vznikne hladký nadýchaný krém, do kterého teď vyklepněte jedno vajíčko a znovu krátce rozmixujte.

Teď do mísy přidejte hladkou mouku a špetku soli. Vezměte si vařečku a směs míchejte, dokud nevznikne těsto. Je důležité, abyste nechali těsto odpočinout. Zabalte ho do potravinářské folie a dejte ho do lednice, nejlépe přes noc.

Před vykrajování si těsto předem vyndejte z lednice, aby trochu povolilo a dalo se lépe rozválet. Hladkou moukou posypte vál a váleček, aby se vám na ně těsto nelepilo.

Těsto rozdělte na 2 poloviny a z každé vyválejte placku asi 0,5 cm tenkou. Pokud máte razítko na sušenky, také si ho posypte hladkou moukou a pěkně ho orazítkujte po celé ploše.

Teď si vezměte kulaté vykrajovátko a jednotlivé sušenky vykrájejte.

Přendejte je na plech vyložený pečícím papírem.

Troubu si předehřej na 170 stupňů.

Plech se sušenkami dejte asi na 15 minut do lednice, vzor bude při pečení lépe držet tvar.

Po čtvrt hodině dejte sušenky péct asi na 10 – 15 minut, než jim začnou zlátnout okraje.

Upečené sušenky nechte zchladnout a podávejte je s citrusovými marmeládami nebo oříškovým krémem.

dsc02539b
No more articles