K rozpoznání čerstvosti mouky použijte raději všechny smysly. Pokud máte doma otevřené balení a nejste si jistí, zda jej ještě použít nebo koupit nové, přečtěte si pár rad. Zároveň se držte trvanlivosti na obale. Po tuto dobu za výrobek odpovídá výrobce. Některé z nich získaly i ocenění v podobě značky kvality – například Klasa.

Zkouška čichem

Když k mouce přičichnete, neměli byste cítit žádné další pachy. Pouze tzv. moučné aroma. Mouka ráda přijímá pachy ostatních potravin. Proto dbejte na správné uskladnění.

Chuťová zkouška

Mouku před použitím můžete ochutnat. Chuť by měla být moučná, rozhodně ne však hořká, nakyslá nebo dokonce s cizí pachutí. Žluklá chuť značí mouku, která je nebo byla špatně skladovaná. Když chutná mouka kysele, je z vlhkého obilí.

Zkouška zrakem

Barva by měla být vyrovnaná, stejně jako granulace. Nesmí obsahovat škůdce v jakémkoliv stádiu. V opačném případě ji ihned vyhoďte. Odstíny mouky se liší podle toho, z jakého druhu obilí je vyrobena. Mouky pšeničné mají bílou barvu s nažloutlým odstínem. Tmavé mouky jsou o něco tmavší a jejich odstín je žlutošedý. Mouky celozrnné mají hnědavý nebo načervenalý odstín, žitné jsou pro změnu šedobílé se zelenomodrým odstínem.

Nyní už víte, jak poznat čerstvou mouku. Před vámi je další otázka, prosívat či neprosívat? Raději ano. Mouku tím před pečením provzdušníte a nakypříte, ale nejenom to. Doporučuje se to i z hygienického hlediska. Snadno se může stát, že přehlédnete moučného červa, kterého vám sítko zachytí. Prosívat můžete jakoukoliv mouku, jen u celozrnných mouk budete potřebovat hrubší sítko, které nezachytí drobné slupky.

No more articles