Pokud jste se do teď báli připravy steaků, tak už nemusíte. S našimi tipy bude váš steak na povrchu krásně opečený a uvnitř šťavnatý. 

Základem je samozřejmě kvalitní vyzrálé hovězí maso, které koupíte u nás na Košík.cz. Díky zrání je maso křehčí a šťavnatější. Správné steakové maso má také určitý poměr tuku, protože ten je nositelem chuti. 

Jak pracovat se steaky?

  1. Vyberte si typ steaku podle svých preferencí. Pokud dáváte přednost prorostlejším částem, sáhněte například po rib eye steaku, pokud libovějším, pak doporučujeme třeba ball tip
  2. Maso uchovávejte v lednici při teplotě 0-4°C.
  3. Před přípravou vyndejte z lednice i obalu a nechte hodinu tzv. vydýchat při pokojové teplotě.
  4. Pořádně rozpalte gril nebo pánev. Doporučujeme připravovat na pánvi (ideálně litinová, protože výborně drží teplotu) nebo grilu s konstantní teplotou (plynový nebo elektrický).
  5. Steak lehce potřete olivovým olejem a nebojte se ho dostatečně opepřit. Parádní mramorovaní (jemné žilky tuku skrz sval) dodají steaku neskutečnou chuť a navíc část kořeni se spalí během přípravy při vysoké teplotě.
  6. Vaším cílem je mít na povrchu steaku zkaramelizovanou kůrčičku a uvnitř krásně růžové maso. Pokud preferujete steak medium rare, což maximálně doporučujeme, tak teplota uvnitř nesmí přesáhnout 54ºC. Délka grilování závisí na druhu masa a tloušťce steaku. Pro stupeň medium pečte 2-3 minuty z každé strany.
  7. Nakonec nezapomeňte nechat steak “odpočinout” než se do něj pustíte, jinak ze steaku vyteče šťáva a to by byla ukrutná škoda.

Někdo miluje krvavý steak, jiný si pochutná na propečeném masu. Záleží čistě na vás, jak ho máte rádi propečený. 

Jak poznáte správné propečení?

Ideálním pomocníkem je teploměr, který zapíchněte do nejširší části a změřte teplotu uvnitř steaku:

  • Rare – cca 51°C, uvnitř stále do červena zbarvený
  • Medium rare 54-56 °C, vnitřek je zbarven do růžova
  • Medium – 61-65 °C teplý, střed by měl stále zůstat narůžovělý
  • Well done – více než 70 °C, steak je propečený zcela do hnědé barvy

Jak při domácí přípravě poznat, že je steak propečení tak, jak chcete? 

Vyzkoušejte test pomocí palce a prstů na ruce. Podle požadované propečenosti se dotkněte jednotlivých prstů a druhou rukou zatlačte na část dlaně pod palcem. Tuhost spodní části palce při dotyku jednotlivých prstů s palcem by měla odpovídat tuhosti steaku dané propečenosti:

Rare – palec a ukazováček

Medium rare – palec a prostředníček

Medium – palec a prsteníček

Well done – palec a malíček

U většiny našich steaků doporučujeme stupeň medium. 

No more articles