Když se řekne mouka, nejspíše se vám vybaví bílý prášek nebo krupička – surovina pro křehké
a nadýchané moučníky. V čem je ale pro nás přínosná? Jakou roli hrají produkty z mouky v naší výživě?
Obiloviny neboli cereálie jsou nejrozšířenější a nejdostupnější potravinou na světě. V Evropě, Americe, Austrálii a západu Asie je hlavní obilovinou pšenice. Ve východní a jižní Asii a v některých zemích Afriky dominuje rýže, v Austrálii, v Jižní a Střední Americe a zbytku Afriky zase kukuřice.
„U nás se také setkáváme s žitem a dále také s ovsem (na výrobu vloček) a ječmenem, který je hlavní surovinou pro pivovarský průmysl,“ informuje pro web akademiekvality.cz Pavel Filip, odborník ze Svazu průmyslových mlýnů ČR.
Význam mouky ve výživě
Přestože někteří lidé nemohou z důvodu alergie na lepek (obsažený v některých obilných výrobcích) takové potraviny konzumovat, je třeba si uvědomit, že tato komodita slouží jako zdroj snadno dostupné energie. Využíváme ji ve formě škrobu, který je velmi snadno a rychle stravitelný. Navíc je velká část obilovin pěstována pro krmné účely. Bez nich bychom tedy neměli produkty živočišné výroby, jako jsou maso, mléko či vejce.