Svůj život zasvětili Bohu, své ruce zas výrobě prvotřídní hořčice. Mniši z opatství Nový Dvůr pochytili recepturu od svých francouzských bratrů, kteří se podíleli na vzniku zdejšího kláštera. Jak výroba hořčice zapadá do mnišského života a jak dlouho byste ji měli nechat dozrát?
Mnišský život v Novém Dvoře
Klášteru vládne jednoduchý denní rytmus, který má jasná pravidla. Čas se dělí mezi modlitbu, duchovní četbu a práci, která je neoddělitelnou součástí zdejšího života – zvlášť pak ta manuální.
Práce je součástí našeho povolání, umožňuje vést klášterní život a podporovat ty kolem nás, kteří to potřebují, zvláště chudé.
Mniši pracují zpravidla každý sám anebo v malých skupinkách. Nic je neodlišuje od jejich sousedů: ani pracovní oděv (montérky) ani stroje, které využívají, a nakonec ani starosti o výdělek. Tedy, nic kromě nakrátko ostříhaných vlasů, které spatříte, až když nadzvednou svůj slamák.
Umění připravit z výjimečných surovin hořčice s nezaměnitelnou chutí zdejší mniši pochytili od opatství Sept-Fons, které zároveň pomohlo s výstavbou místního kláštera.
Čím starší, tím jemnější
Hořčice z opatství Nový Dvůr dávají vyniknout původní chuti pokrmů, ale jejich intenzita se může různit. Hořčice je totiž produkt, který se časem vyvíjí a dozrává.
Na začátku bývá přirozeně ostrá a s dalšími měsíci zrání ostrost klesá a postupně se rozvíjí harmonie chuti. I když se hořčice různí, můžeme říct, že bývají nejvyváženější zhruba 4-5 měsíců od výroby. Někteří si nechávají „dozrát“ hořčici doma, aby co nejvíce odpovídala jejich preferencím.
Ingredience jsou základ
K výrobě místních hořčic se používá moravské bílé víno, med, voda z okolních lesů, bio ocet a hořčičné semínko, podle druhu hořčice případně i delikátní směs koření. Jelikož se dbá na tradiční postup výroby, neobsahují žádné konzervanty.
Hořčičné semínko se nejprve pomele na kameni a následně se smísí se surovinami podle konkrétního druhu. Před cestou za zákazníky se nechá odležet, než opadne počáteční hořkost a ostrost.
Ať už si hořčici z opatství Nový Dvůr necháte doma zrát nebo ne, můžeme zaručit, že si ji zamilujete – zvlášť v nadcházející sezóně opékání špekáčků.
Nahlédněte za oponu dalších značek
Hořčice se perfektně hodí ke grilovanému masu. Ty nejlepší vyzrálé steaky koupíte u řezníka Kloudy, kterého jsme navštívili v předchozí reportáži.
Tipy na opékačku
Hořčice je skvělý doplněk ke špekáčkům. Přečtěte si tipy, jak kvalitní špekáček poznat, nařezat a upéct k dokonalosti.