Linecké cukroví všichni milují, tak proč si ho nedopřát i na Velikonoce? Coolinářka Svatava pro vás má dva tipy, jak ho krásně jarně vyzdobit. Tak se chopte vykrajovátek a s chutí do toho! 

  • 1 vanilkový cukr (Koupit)
  • nastrouhaná kůra z poloviny citronu (Koupit)
  • rybízová marmeláda (Koupit)
  • moučkový cukr na posypání (Koupit)

Jak na těsto?

1) Nejprve si opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte v jiném receptu.

2) Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.

3) Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijte ruce a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto.

4) Těsto teď zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky. Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátka, váleček, embosovaný váleček, 2 plechy a pečící papír. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.

5) Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet. Vál a válečky důkladně posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placku asi 2 – 3 mm tenkou.

Vzor na sušenkách můžete vytvořit jednoduše

Vystačíte si s embosovaným válečkem nebo škrobenou háčkovanou dečkou.

Vzorovaný váleček a povrch těsta posypte hladkou moukou a pod tlakem válečkem těsto přejeďte, vytvoří se krásný vzor.

dsc08691b

Podobným způsobem vytvoříte vzorek, když na těsto položíte škrobenou háčkovanou dečku a poválíte ji běžným válečkem. Povrch těsta si také posypte hladkou moukou.

dsc08697bNyní si vezměte vykrajovátko ve tvaru vajíčka a tvořte sušenky. Efektní sušenky vytvoříte i podobným způsobem jako vánoční linecké cukroví a to tak, že do poloviny vykrojených vajíček vykrojíte střed pomocí malého vykrajovátka.

dsc08703b

Opatrně je přeneste na plech s pečícím papírem a dej je péct asi na 4 – 5 minut. Jakmile začnou zlátnout, vyndejte je z trouby a nechte je na plechu zchladnout.

Vychladlá kolečka k sobě slepujte marmeládou a nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem.

dsc08723b

No more articles