Linecké cukroví všichni milují, tak proč si ho nedopřát i na Velikonoce? Coolinářka Svatava pro vás má dva tipy, jak ho krásně jarně vyzdobit. Tak se chopte vykrajovátek a s chutí do toho!
Jak na těsto?
1) Nejprve si opatrně oddělte vaječné žloutky od bílků. Bílky v tomto receptu potřebovat nebudete, tak je dejte do chladničky a využijte v jiném receptu.
2) Na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry z poloviny důkladně omytého citronu.
3) Do mísy nasypte nejdříve sypké suroviny – mouku, cukr a vanilkový cukr. Společně je promíchejte. Nyní přidejte do mísy nakrájené studené máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu. Teď klidně použijte ruce a vše společně zpracujte v hladké kompaktní těsto.
4) Těsto teď zabalte do potravinářské folie a dejte nejlépe přes noc do chladničky. Připravte si vál, hladkou mouku, vykrajovátka, váleček, embosovaný váleček, 2 plechy a pečící papír. Troubu si předehřejte na 180 stupňů.
5) Na pomoučeném válu si ještě jednou těsto rukama pořádně zpracujte, aby se dalo pohodlně vyválet. Vál a válečky důkladně posypte hladkou moukou, těsto rozdělte na 2 poloviny a vyválejte ho na placku asi 2 – 3 mm tenkou.
Vzor na sušenkách můžete vytvořit jednoduše
Vystačíte si s embosovaným válečkem nebo škrobenou háčkovanou dečkou.
Vzorovaný váleček a povrch těsta posypte hladkou moukou a pod tlakem válečkem těsto přejeďte, vytvoří se krásný vzor.
Podobným způsobem vytvoříte vzorek, když na těsto položíte škrobenou háčkovanou dečku a poválíte ji běžným válečkem. Povrch těsta si také posypte hladkou moukou.
Nyní si vezměte vykrajovátko ve tvaru vajíčka a tvořte sušenky. Efektní sušenky vytvoříte i podobným způsobem jako vánoční linecké cukroví a to tak, že do poloviny vykrojených vajíček vykrojíte střed pomocí malého vykrajovátka.
Opatrně je přeneste na plech s pečícím papírem a dej je péct asi na 4 – 5 minut. Jakmile začnou zlátnout, vyndejte je z trouby a nechte je na plechu zchladnout.
Vychladlá kolečka k sobě slepujte marmeládou a nakonec je pocukrujte moučkovým cukrem.