Nejstarší důkazy o existenci másla jsou staré přibližně 2 000 let. Než se ale začalo konzumovat, využívaly ho staré kultury především jako přísadu do různých mastiček. Jak ovšem probíhal proces výroby másla, na kterém si naši předci velmi pochutnávali?

Dříve máslo vyráběly šikovné hospodyňky. Aby bylo lahodné, nechávaly nejprve úmyslně zkysnout mléko. Pak mělo máslo lepší chuť a déle vydrželo. Smetanu, která se usadila na vrchu, sbíraly sběračkou a dávaly ji do jiné nádoby. Tu pak stloukaly – nejčastěji v dřevěné máselnici. Máslo bylo hotové zhruba za hodinu stloukání.

Následovalo „praní“ ve studené vodě, tvarování másla a nakonec samotné balení. Dnes dřevěné máselnice a těžkou manuální práci vystřídaly stroje a nejmodernější výrobní technologie, díky nimž si jedinečné poctivé máslo můžeme vychutnat v prvotřídní kvalitě bez hodin strávených u máselnice.

Zajímají vás informace o kvalitních potravinách a jak je vybrat? Čtete web akademiekvality.cz, kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i různorodými recepty.

No more articles