Určitě jste si v obchodě všimli výrobků, které vypadají jako máslo, ale „máslem“ se nenazývají. Proč? Protože nemohou. Jedná se o jeho náhražky. S jakými se můžete setkat?

  • Výrobky, které mají větší podíl vody, než připouští norma, a proto často obsahují také tzv. emulgátory – přídatné látky, které zajistí „správnou“ konzistenci.
  • „polotučná másla“ s nižším obsahem mléčného tuku, vyšším obsahem vody a nižšími výživovými hodnotami. Obsah mléčného tuku je min. 39 % (nejvýše však 41 %), kdy látky, které byly do této potraviny přidané, neslouží jako úplná nebo částečná náhrada jakékoliv mléčné složky.
  • Směsné tuky, v nichž byla část mléčných tuků nahrazena rostlinnými nebo jinými živočišnými tuky.

A jak se tyto náhražky označují? Nejčastěji coby máslíčko, raníčko nebo jednotlivá písmena ve slově „máslo“ nahrazují různými symboly, případně výrobek „s máselnou příchutí“.

Zajímají vás informace o kvalitních potravinách a jak je vybrat? Čtete web akademiekvality.cz, kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i různorodými recepty.

 

No more articles