Nechceme dělat z výběru másla žádnou vědu, ale v tomto případě platí pár zásad, které je třeba v rámci zachování zdraví dodržovat. Jaké to jsou?

  • Máslo nemá rádo světlo a teplo, proto kupujte vždycky jen to, které nemá porušený nebo pomačkaný obal.
  • Pokud je světlé až bílé, znamená to, že je čerstvé.
  • Máslo, které je v pořádku, má příjemně nasládlou a smetanově mléčnou chuť i vůni.
  • Uchovávejte ho v chladných a dobře větratelných prostorách při teplotě od 2–8 °C.

Jak poznáte vady másla?

Vady chuti másla mohou být velmi specifické. Chuť se může jevit coby prázdná, nečistě nakyslá, sladová kvasnicová, kovová apod.

„Chuť másla je ve velké míře ovlivněna druhem krmení dojnic, které může být nekvalitní a mléku uškodí. Dále má na chuť vliv např. nevhodná opotřebovanost výrobního zařízení (kovová chuť). V neposlední řadě ovlivňuje chuť másla samotná kvalita mléka. Pokud je mléko méně kvalitní, pak může mít máslo nahořklou, zatuchlou, až žluklou chuť,“ tvrdí odborník David Fajfr, ředitel závodu Madeta Planá nad Lužnicí.

Jestliže má máslo na povrchu i po odkrojení žlutou barvu a nepříjemně zapáchá, může se jednat
o žluklé máslo, které se nesmí prodávat. Žluklost nebo také oxidaci mléčného tuku nám indikuje natrpklá chuť a nepříjemný zápach, který ucítíte, pokud k takovému máslu přičichnete.

Zajímají vás informace o kvalitních potravinách a jak je vybrat? Čtete web akademiekvality.cz, kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i různorodými recepty.

No more articles