Zbožňujete mozzarellu, sníte o Itálii, a přitom neznáte MozzarellArt z Prahy? Velká chyba! Autentičtější italskou sýrárnu u nás totiž nenajdete – ráj tradiční italské mozzarelly se nachází přímo v srdci Česka.

Ruční práce, přírodní ingredience

MozzarellArt je jediná česká sýrárna, která vyrábí mozzarellu (a příbuzné měkké sýry) ručně a podle tradičních italských receptur. Využívá jen přírodní ingredience – vodu, sůl, syřidlo a kvalitní čerstvé mléko z českých farem. Konzervanty či jinou chemii byste v repertoáru MozzarellArt hledali marně.

Rozdíl poznáte

Díky tomu se jejich sýry liší od těch konzervovaných, dovážených z velkovýroben. Připravují se čerstvé každé ráno a mají dobu trvanlivosti několik dní. Díky tomu si vždy udrží bohatou mléčnou chuť, přesně jak to sýrař zamýšlel.

Průvodce sýry MozzarellArt

img_1776

Mozzarella
Hlavní hvězda MozzarellArt. Připravuje se z čerstvého mléka, které se s pomocí syřidla srazí na tvaroh. Ten se oddělí od syrovátky a promíchá s horkou vodou. Výslednou směs sýrař ručně míchá a tvaruje, dokud nevznikne poddajná mozzarella.

Jak chutná?
Těšit se můžete na pružný, měkký sýr s božsky smetanovou chutí. Hodí se téměř do všech pokrmů, od salátů přes pizzu až po mořské plody. Proto představuje ideální pochoutku pro kulinářské experimenty – zachutná však i samotná s kouskem pečiva.

mozzarella

Koupit čerstvou mozzarellu na Košík.cz


Nodino
nodino
Nodino patří mezi nejmilovanější typy mozzarelly. Spolehlivě jej poznáte podle tvaru uzlíku.

Jak chutná?
V porovnání s tradiční mozzarellou je o něco tužší, takže se příjemně žvýká. Vynikne spolu s černým pepřem a nejlépe ho doplní delikatesní uzeniny nebo kousky čerstvé zeleniny.


Scamorza
Zralejší sestřenka mozzarelly s typickým tvarem hrušky. Tvaruje se ručně a s pomocí provázku, na kterém několik týdnů visí.

Jak chutná?
Sýr je pevnější než mozzarella, ale jádro má elastické a krásně se taví. Proto se hodí na gril, na pizzu či na bruschettky. Chuť má jemně nasládlou a intenzivnější než klasická mozzarella. Prodává se čistá nebo vyuzená – tím získá tmavší zbarvení a silnější chuť.

scarmoza-test

Stracciatella
stracciatella

Italská královna krémových sýrů. Jde o mozzarellu rozsekanou na kousíčky a naloženou v jemné smetaně.

Jak chutná?
Díky své delikatesní chuti má v kuchyni široké využití. Hodí se do salátů, na teplou pizzu vytaženou z trouby, na křupavé pečivo i do těstovin.


Burrata
Sýr pro ty, pro které není mozzarella dost krémová. Burrata je v podstatě pouzdro z čerstvé mozzarelly naplněné sýrem stracciatella.

Jak chutná?
Proto je měkoučká a uvnitř neuvěřitelně krémová – jakmile ji rozříznete, stracciatella se dere ven. Nabízí neodolatelně mléčnou, máslovitou chuť a je ideální na těstoviny, do salátu či ke křupavému pečivu s olivovým olejem.

burrata

Koupit čerstvou burratu na Košík.cz


Ricotta
ricotta
Měkká mazací pochoutka. Připravuje se ze syrovátky, která vzniká při výrobě mozzarelly.
Jak chutná?
Jde o jemně nasládlý sýr s velmi jemnou konzistencí. Skvěle vynikne na křupavém pečivu s hrstkou čerstvých bylinek. Hodí se však i do teplých jídel a je nenahraditelná ve sladkých dezertech a moučnících.

Koupit čerstvou ricottu na Košík.cz

Jste zvědaví, jak taková výroba mozzarelly vypadá? Sýrárnu jsme navštívili s naším pořadem Košík v terénu a celou reportáž si můžete prohlédnout zde.

No more articles