Věděli jste, že správně zvolené potraviny vás mohou v zimě nejen zahřát, ale také pomáhají předcházet nemocem? 

Tradiční čínská medicína věří v energii potravin, ne ve smyslu počtu kilojoulů a kalorií, ale ve smyslu jejich vnitřní energie, která má účinky na naše tělo, náladu i výkonnost. 

Potraviny se v čínské medicíně dělí na: zahřívací, ochlazujícíneutrální. Jelikož už je u nás pěkně sychravo, pojďme se zde bavit výhradně o potravinách zahřívacích (k ochlazujícím se můžeme vrátit v létě).

Zahřívací potraviny jsou takové, u kterých převažuje mužská energie, neboli jang. Konkrétně jde například o: drůbeží, hovězí a vepřové maso, vejce, sůl, ocet, sójovou omáčku, hořčici, skořici, zázvor, oregano, bazalku, rozmarýn, tymián, hřebíček, pepř, cibuli, pórek, křen, česnek, kulatozrnnou rýži, jáhly nebo pohanku.

Obecně do této kategorie spadají také polévky a omáčky. Z technik je doporučováno vaření, pečení, popřípadě restování. Prostě žádné saláty a studená kuchyně. Mimochodem, čínská tradiční medicína má na pojídání salátů v zimě zajímavý názor. Jelikož salát nás nezahřeje, tělo si na obranu proti chladu začne ukládat tuky. To je dobré vědět, až si zase po Vánocích budeme chtít naordinovat salátovou dietu (a budeme se divit, proč nefunguje).

Kromě toho, studené pokrmy jako syrové ovoce a zelenina, saláty či mléčné výrobky, zanechávají naše tělo chladné, a to pak musí na ohřev vynaložit poměrně velké množství energie, což může vyústit v únavu a oslabení imunity. Že by tady byl zakopaný pes podzimních viróz a ospalé nálady? 

Podívejme se teď do našich končin a zkusme si srovnat tradiční čínské vědění s českými zvyklostmi. Výše zmíněné informace se víceméně shodují s tím, jak to bylo v minulosti a co slýcháme od babiček. Ne nadarmo je tradiční česká kuchyně plná omáček, polévek (grunt!), hutných a masitých jídel – naše končiny vždy bývaly chladné, ústřední topení nebylo běžnou součástí domovů, a tak bylo třeba se zahřát skrze žaludek. 

Pohanka a jáhly jsou tradiční potraviny staročeské kuchyně (ačkoliv původně jsou z Asie), a zvláště v zimě byly velmi populární. Obě obiloviny nejenže zahřívají, ale jsou také plné vitamínů a minerálů, a navíc bez lepku.

V období zimy se konzumovalo také maso – zabíjačky v dobách před vynálezem lednice probíhaly výhradně v zimních měsících, jelikož se maso dalo dobře skladovat (jednoduše se nechalo venku). Tradiční součástí zimní kuchyně byl také křen, pórek, brambory, mrkev či celer, a to zejména díky své dlouhé trvanlivosti. Nezapomínejme ani na cibuli a česnek, to jsou podle našich babiček skvělá přírodní antibiotika

Jak čínská tradiční medicína, tak česká lidová moudrost tedy ví, co je pro nás v zimě dobré. Zastavme se ještě na chvíli u koření, jelikož jeho zahřívací účinky jsou opravdu úžasné. Koření jako chilli, kurkuma, kari nebo zázvor české babičky nejspíš neměly k dispozici, ale my si je teď díky globalizaci můžeme dopřát takřka kdykoliv. Tyto druhy koření byly na druhém konci světa odpradávna používány jako součást pokrmů i léčivo. Jak přesně tyto kouzelné barevné prášky účinkují? 

Pokud jste už někdy zkusili opravdu pálivé chilli, bylo vám s největší pravděpodobností pořádné teplo. Může za to kapsacin – alkaloid obsažený v papričkách, jehož molekuly reagují s teplotními receptory v našem těle. Kapsacin navíc působí jako přírodní antibiotikum. Nebojte se to tedy v zimě pořádně rozpálit! 

Lehce štiplavý je i zázvor, a to díky látce gingerol, která je podobná výše zmíněnému kapsacinu. Kromě zahřívací schopnosti je zázvor skvělý také proti závratím a na zlepšení trávení. Asi všichni známe zázvor čerstvý a z něj vyrobený čaj, skvělý je ale také prášek, který se dá použít do kari, různých omáček či polévek.

Kurkuma je pro své až zázračné účinky poměrně známá. Kromě toho, že povzbuzuje krevní oběh a zahřívá nás, zlepšuje také trávení a má protizánětlivé účinky. Zkoušeli jste už na sociálních sítí tolik opěvované zlaté mléko? 

Nesmíme zapomenout ani na skořici, jejíž omamná vůně již tradičně dotváří kolorit chladných měsíců. Podporuje krevní oběh, čímž nás zahřívá, funguje jako skvělý přírodní antioxidant a má protizánětlivé účinky. V tradiční čínské medicíně se proto používá jako lék proti chřipce. 

Rada na závěr – aby si koření uchovalo své pozitivní účinky, mělo by být správně skladováno. Ideální je uskladnění ve vzduchotěsných nádobách, na tmavém, suchém a chladném místě. Pokud máte ve spíži balení otevřená déle než rok, vyměňte je radši za nové. 

Tak co, jaké zahřívací jídlo si dáte dnes? 

Vyzkoušejte topinambury z farmy manželů Křížových. A jak takové topinambury rostou? Podívejte se v reportáži z terénu

Autor: Tereza Reyes

Zdroje: 

https://vitalweb.cz/100/zahrivajici-potraviny-dle-tradicni-cinske-mediciny

https://www.nazeleno.cz/bio/alternativni-medicina/tradicni-cinska-medicina-energie-potravin-jako-prevence-nachlazeni.aspx

http://www.tradicnicinska.cz/

https://www.celostnimedicina.cz/kurkumin-curcumin.htm



No more articles