I přesto, že ho rodiče viděli v advokátní kanceláři, se zakladatel firmy Štěpán Hodač rozhodl vyrábět lahodnou cizrnovou pomazánku. Když začal objíždět obchody, neměl peníze ani na cestu zpět. Dnes jeho firma I LOVE HUMMUS vyrábí ve velkém, ale na kvalitě Štěpán rozhodně neslevil. Naopak letos představil i bio variantu.

Poprvé se s hummusem  setkal v Ašrámu, kde byl na meditačním semináři, a hned se do něj zamiloval. Po návratu do Čech si dodělal právnickou školu a založil vlastní realitní agenturu. Nic z toho ho však nenaplňovalo.  Když začal vařit hummus pro svoje kamarády, získal ohromnou zpětnou vazbu, která nastartovala jeho podnikání. Recepturu se naučil od nejlepších kuchařů z Jeruzaléma, kde hummus šlehají ručně.

jak vyrobit hummus

Na fotce Kamila Lhotáková, Marketing manažerka a spoluvlastník ILH, a Štěpán Hodač, zakladatel a spoluvlastník 

Vyrobil hummus a neměl na cestu zpět

Cizrnu začínal vařit u babičky na malém sporáku. Koupil stroj z roku 1984 a sám začal objíždět obchody s ochutnávkou. Pro Štěpána to bylo těžké období. Ráno vyjel se zbožím a večer se musel vrátit s výdělkem. Trvalo mu 3 měsíce, než se z tohoto cyklu dostal. Bylo to nepříjemné, ale sám uznal, že ho to hodně naučilo a zocelilo.

Aby toho nebylo málo, tak v žebříčku nejzdravějších potravin Štěpán objevil i kimči, pikantní křupavý salát z nakládané fermentované zeleniny. A tak postupně svoji řadu produktů obohatil i o něj, dále zařadil tahini, samahan (léčivou směs bylin a koření určenou k posílení imunitního systému a při nachlazení) a maté, osvěžující čajový nápoj pro povzbuzení.

Trvanlivost 21 dní a ani jedno éčko

Štěpán razí jasnou teorii: pokud člověk nechce přidávat konzervanty, které stabilizují chuť a konzistenci, tak je to pouze o kvalitě vstupních surovin. Nastudoval si nejen literaturu o konzervaci a technologii potravin z klasické knihovny. Zabrousil i do vojenských archivů, kde našel spoustu starých zapomenutých postupů z doby před válkou. Ty mu pomohly nabýt vědomosti o tradičních postupech bez chemie. Jiné značky si často pomáhají benzoanem sodným  nebo sorbanem draselným. Ty nejsou pro tělo vůbec vhodné.

Základem hummusu vyráběného v I Love Hummus ve Všechlapech u Divišova je špičková cizrna – pouze celá zrna, tahini – sezamová pasta z Izraele, kvalitní extra panenský olivový olej ze Španělska, 100% přírodní citrónová šťáva z Itálie, mořská sůl a koření. Klasický hummus ještě obohatili třemi příchutěmi, rajčata, olivy a zkaramelizovaná cibulka, která je osobně mým favoritem.

Recept na nejlepší hummus? Kvalitní cizrna

Výrobky I LOVE HUMMUS mají jemnou, plnou chuť. Poděkovat za to můžeme zejména kvalitní cizrně a jejímu pečlivému výběru. Jelikož je tato plodina chuťově nestálá, je třeba ji svědomitě třídit a ochutnávat, aby se k vám na stůl dostala v té nejlepší možné podobě.

Na rozdíl od ostatních výrobců zvolil Štěpán komplikovanější cestu, která je ale pro lidské tělo mnohem přínosnější. Používá totiž cizrnu celou, včetně slupky, která je plná důležitých živin a minerálů. Ostatní značky se většinou spokojí s takzvaným splitem, rozdrcenými zrny, která jsou sice levnější, ale zároveň chudší o cenné složky.

Hummus nabitý živinami

Hummus si můžete dopřát namazaný na křupavý plátek chleba nebo jako dip pro různé typy brambůrků či zeleninových špalíčků. Pokud různé příchutě hummusu rozdělíte do mističek na večírku, vězte, že se po nich jen zapráší, a přitom vaši hostům ještě prospějete. Věděli jste, že z něj můžete vytvořit krémovou omáčku nebo s ním zahušťovat? Hummus má totiž solidní obsah bílkovin a díky sezamové pastě i vápníku. Zařazením výrobků I LOVE HUMMUS do svého jídelníčku objevíte nové chuťové možnosti luštěnin, dopřejete svému tělu tolik potřebné živiny, a ještě si bez výčitek pochutnáte.

ilovehummus

hummus

zkaramelizovala cibulka

ciizrnový hummus

výroba hummusu

No more articles