Jídlem se neplýtvá, to věděly už naše babičky. V rámci snah o zabránění plýtvání jídlem jsme s vámi sdíleli tipy ohledně nakupováníplánování. Aby v koši neskončila ani jediná potravina, je neméně důležité jídlo umět také dobře skladovat. Jste si jistí, že víte, co kam patří? 

Jak si uspořádat lednici? 

Ve spodní části ledničky je teplota nejnižší a zvyšuje se o cca 1 stupeň s každou poličkou. 

Začněme odspodu, tedy od šuplíků. 

Šuplíky

Do šuplíků dávejte zeleninu a ovoce, které před uskladněním rozhodně nemyjte (rychleji by se zkazilo). 

Tip: Víte, které ovoce a zelenina do lednice nepatří?

Rajčata, paprika, cibule, česnek, zázvor a brambory – ty uchovejte radši v temnu a suchu spíže. Do lednice nedávejte ani exotické druhy ovoce, které při teplotě nižší než 10 °C ztrácí chuť (banán, ananas, mango, citrusy). Lépe jim bude v ovocné míse na lince. 

Spodní police

Spodní poličku nad šuplíky si vyhraďte na čerstvé maso a ryby. Aby nedošlo ke kontaminaci s ostatními potravinami, nechte tuto poličku jen a pouze jim. Masné a rybí výrobky mějte vždy v sáčku nebo uzavíratelné nádobě. 

Prostřední police 

Na prostřední poličku (popř. poličky – záleží na velikosti vaší lednice) dávejte uzeniny, sýry, jogurty a ostatní mléčné výrobky či jejich alternativy. Masné a mléčné výrobky oddělte tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Nedávejte je do dvířek lednice, kde se kvůli otevírání a zavírání mění teplota, a rychleji by tak podlehly zkáze. 

Horní police

Poslední polička se hodí na ukládání hotových pokrmů a všech jídel, která jsou určena k rychlé spotřebě. Patří sem také zákusky, dorty, chlebíčky apod. Myslete na to, abyste jídla do lednice dávali vždy vychladlá. 

Dveře

Dvířka lednice jsou jejím nejteplejším místem, teplota v nich kvůli otevírání a zavírání dveří kolísá a pohybuje se okolo okolo 11 °C. Podle toho je třeba volit potraviny, které sem umístíme. Do spodní přihrádky patří džusy, minerálky, mléko, pivo, víno a jiné nápoje. Doprostřed můžete uložit marmelády, kečup, hořčici a ostatní ochucovadla. Do horní přihrádky dejte uzavíratelný box s máslem a vejce. 

 

Tipy

  • Jednotlivé výrobky umísťujte tak, aby byly vepředu ty, které se mají spotřebovat nejdřív. Ty s delší dobou trvanlivosti umístěte za ně. 

 

  • Abyste předešli nepříjemných pachům, umístěte do lednice talířek s kávovým lógrem (viz článek Jak využít lógr) nebo jedlou sodou, který po pár dnech vyměníte. Budete překvapeni, jak skvěle oba produkty pachy pohlcují. 
  • Následující potraviny do lednice nepatří: neotevřené plechovky a konzervy, káva, vybrané ovoce a zelenina (viz výše) a pečivo. Dejte je radši do spíže a ušetřete si tak spoustu cenného místa. 
  • Lednici nepřeplňujte. V přeplněné lednici nemůže proudit vzduch, lednice špatně chladí a může tak dojít k její poruše nebo zkažení potravin. 
  • Má vaše lednice tzv. nulovou zónu? Nulová zóna je speciální oddělená chladící přihrádka, ve které se dá snížit teplota až na 0 °C a nastavit až 90% vlhkost. Za těchto podmínek dochází k minimalizaci rozmnožení nežádoucích mikroorganismů, a tím k prodloužení čerstvosti, aroma i chuti uložených potravin. Do nulové zóny ukládejte například čerstvé ryby, dražší sýry či salámy a zeleninu nebo ovoce, které mají tendenci rychle vadnout.

Jak si zorganizovat spíž? 

Přesuňme se do špajzu. Pojďme si sáhnout do svědomí a říct si, že hlavním problémem většiny spíží je to, že v nich panuje lehká anarchie a uspořádání jednotlivých potravin nedává smysl. Nedostatečná organizace vede k tomu, že nevíme, co kde a v jakém množství máme, což značně komplikuje tvorbu nákupních seznamů. Ve spíži se pak množí potraviny, které v takovém množství nepotřebujeme a nezřídka dochází k jejich vyhazovaní. Kromě toho nám dezorganizace značně komplikuje i přípravu jídla. Další kámen úrazu je špatné skladování, kvůli kterému výrobky snáze podléhají molům či jiným škůdcům. 

Jak tedy můžeme naši spíž zefektivnit? 

Tip 1: Kategorizace potravin

Vytvořte si ve spíži zóny podle typu potravin – koutek s luštěninami, s výrobky na pečení, s přílohami (rýže, kuskus, těstoviny…), snídaňovými vločkami a granolou atd. Při rozmístění jednotlivých zón se zamyslete, které typy potravin používáte nejčastěji, např. po snídaňových vločkách asi saháte častěji než po fazolích.  

Tip 2: Nádoby

Po vytvoření plánu rozmístění potravin je důležité zvolit vhodné nádoby na jejich uskladnění. Pro balené věci (mouky, luštěniny, vločky, těstoviny atd.) jsou nutné dobře uzavíratelné nádoby. Nejpraktičtější jsou plastové nebo skleněné, u kterých snadno vidíte, co v které nádobě je.

Myslete na ekologii a využívejte větší sklenice například od okurek nebo jiných potravin. Na ovoce a zeleninu jsou praktické (a oku lahodící) nejrůznější košíky. Na pečící přísady, koření nebo ochucovadla (oleje, octy atp.) zase poslouží úložné boxy. Chleba skladujte zabalený do utěrky, rohlíkům, bagetám a jinému pečivu bude dobře v plátěných pytlících. Ideální je pečivo zabalené do plátna položit na ošatku, kde dýchá, přičemž utěrka nebo plátěný sáček absorbuje okolní vlhkost. Další osvědčenou metodou je skladování pečiva v chlebníku.

Lépe zorganizovaná lednice a špajz nám mohou kromě snížení množství vyhozeného jídla usnadnit naše kuchyňské počínání a zpříjemnit tak každodenní život. Vyzkoušíte naše tipy? 

 

Autor: Tereza Reyes

Zdroje:

https://www.jakvkuchyni.cz/jak-usporadat-potraviny-v-lednici/

http://www.kredence.cz/jak-usporadat-potraviny-v-lednicce/

https://www.idnes.cz/recepty/chladnicka-podle-pravidel-kam-patri-maslo-a-kam-salat.A110404_160904_recepty_job



No more articles