Máslo patří mezi základní potraviny. Je jedinečné. Veškeré důležité informace se dozvíte v článcích v průběhu května a června. Nyní se pojďme podívat na složení másla a co vše dokážete přečíst na jeho obalu.
Z čeho je máslo složeno?
Základem pro výrobu kvalitního másla je pouze kvalitní a ideálně co nejčerstvější smetana. Čím je totiž čerstvější, tím je máslo lepší a trvanlivější. Proto je dobré, když mléko pochází z lokálních farem.
„Podle nařízení EU je pro máslo stanoven minimální podíl mléčného tuku 80 %. To platí pro másla, která neobsahují žádnou další složku, jinak by nemohl být výrobek označen jako „máslo“. Procento mléčného tuku ovšem nesmí dosáhnout na 90 %. Másla vyráběná u nás zpravidla obsahují 82 % mléčného tuku a nejsou v nich žádné konzervační látky ani emulgátory,“ vysvětluje pro web Akademie kvality David Fajfr, ředitel závodu Madeta Planá nad Lužnicí.
Co sledovat na jeho obalu?
Při nákupu másla byste tedy měli na obalu sledovat především podíl tuku a také jeho název.
Dalším skvělým pomocníkem pro výběr másla jsou značky kvality nacházející se na obalu, které zaručují, že je daný výrobek opravdu kvalitní. Nejznámějšími jsou Klasa a Regionální potravina.
Chcete se dozvědět více o másle? Tento měsíc se na něj zaměříme a zodpovíme vám časté dotazy – dozvíte se, jaké druhy másla existují, jak poznat náhražky a jak máslo prospívá našemu zdraví.
Zajímají vás informace o kvalitních potravinách a jak je vybrat? Čtěte web akademiekvality.cz, kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i různorodými recepty.