Máte sen o vlastní farmě? Hanka Součková si ho splnila už ve 20 letech! Na polích v polabských Semicích pěstuje zeleninu, bylinky a jedlé květy – vše v souladu s přírodou a s úctou ke všemu živému. Pomáhá jí přitom celá rodina včetně čtyřnohých pomocníků.
S plevelem si poradí motyčkou
Hospodaří na ploše přibližně 10 hektarů, kde využívá symbiózy více než padesáti druhů rostlin, které pěstuje. Plodiny na pole umísťují tak, aby jedna pomohla druhé. Několika hektarové plochy nechávají na zdejší farmě odpočinout klidně i 5 let. Místo zanášení krajiny chemickými přípravky Hanka Součková raději vezme motyčku a přebytečný plevel odstraní ručně, jako se to dělalo dříve. Hnojit jí pomáhají ovečky, králíci a drůbež.
Hlavními pomocníky jsou lidé z nejbližšího okolí, kteří se nebojí práce na čerstvém vzduchu. Filozofií farmy je pěstovat vše s co největším ohledem k přírodě – jako dříve hospodařil už Hančin pradědeček.
Respekt k přírodě a předkům
Hanka Součková bere své podnikání především jako ohromný závazek vůči své rodině, blízkým, zákazníkům, ale i budoucím generacím. Dělá vše pro to, aby se neměla za co stydět a mohla být na své činy hrdá.
„Vodou neplýtváme a k vodním tokům přistupujeme s respektem. Nejsou nám lhostejné ani plochy kolem našich pozemků. Proto udržujeme meze a remízky a nepřioráváme si z cest či zeleně ani kousek navíc.„
Jako první vám na Košík.cz nabízíme Hančiny čerstvé bylinky, ale už brzy se můžete těšit také na výstavní zeleninu.
Tipy na letní grilování
Bylinky jsou dokonalý základ snadné grilovací marinády. Smíchejte je s trochou oleje, česneku a soli a maso nechte naložené přes noc. Pokud sháníte kvalitní steaky, navštivte náš prémiový Authentic Steak House. Najdete tam výstavní steaky ze světa, ale i mistrně vyzrálé kousky od Martina Kloudy, který nám odhalil zákulisí svého řeznictví v dřívější reportáži.