Dnešní díl Košíku v terénu vás zavede do sadů největšího Českého soukromého pěstitele jablek – Bohemia Apple. Sídlí v Tuchorazi u Českého Brodu, kde má pěstování jablek dlouholetou tradici.
Těžké začátky
Rodina Vyšatů zde žije přes 300 let a už v minulosti byla jednou ze tří největších statkářských rodin v Tuchorazi. Robert Vyšata, který vlastní podnik dnes, získal část zdejších sadů na počátku 90. let v restituci. Bohužel jeho osm starších společníků situaci manažersky nezvládlo. Teprve dvacetiletý Robert Vyšata tehdy o pěstování jablek nic nevěděl, ale neváhal se odstěhovat z Prahy a zachránit rodinné stříbro.
Vzal všechny své úspory a začal od začátku. Musel vše znovu obnovit, nakoupit novou techniku, obnovit sady, dokoupit půdu, vybudovat sklady apod. Řada věcí ho tehdy srážela na kolena, a to zejména počasí, na kterém jsou sadaři závislí. Nejhorší bylo krupobití v roce 2002. Přišlo týden před sklizní a zničilo 95 % úrody. Za pár minut přišel pan Vyšata o desítky milionů korun a celoroční úsilí.
Největší a nejsofistikovanější
Dnes se pěstováním jablek zabývá už téměř 20 let a hospodaří na na 220 hektarech vlastních jablečných sadů. Ročně sklidí asi 10-13 tisíc tun. K hlavním odrůdám patří Golden Delicious, Gala Schniga, Red Delicious, Braeburn, Jonagored, Idared a Granny Smith. Investice do 10 hektarového sadu činí asi 12 milionů, přičemž začne rodit asi po 2-3 letech. Stromy rodí 15 let.
První halu na zpracování jablek zde postavili v roce 2003 a od té doby se rozrostli na mnohonásobně větší plochu. Nyní pan Vyšata patří mezi 5 největších soukromých producentů jablek v Evropě. Brzy zde vybudují novou třídičku jablek, která bude z hlediska sofistikovanosti jednou z nejlepších na světě.
Pohádková stromořadí
Sady leží jen pár minut autem od haly. Jsou tak rozsáhlé, že se na konec jabloňových řad nedá dohlédnout. Občas jsme při procházce potkali zajíce či místní zaměstnankyni, která sleduje výskyt broučků a vyhodnocuje podle toho dobu postřiků.
Mají zde také vlastní včelstvo, které zaměstnanci převáží po sadu, jak je potřeba. Pomáhá v opylování stromů a dává včelařům sladký med, který si můžete koupit na Košíku.
Stromy se musí od ledna prostříhávat, což při ploše 220 hektarů zabere značný čas. Sady jsou plošně pokryty sítí spojenou magnetem, která je chrání proti krupobití. Pouze v případě silného sněžení se musí doslova zmobilizovat celá firma a případné nánosy sněhu uvolnit.
První protrhávky jablek začínají už v srpnu a sklizeň končí až na konci listopadu. Díky novým technologiím se jim v současné době daří sklidit jablka do 30. října. Období sklizně je nejnáročnější – během dvou měsíců musí být sklizena veškerá úroda. Pracuje se od brzkých ranních hodin až do odpoledne.
Bohemia Gold – zlatá odrůda pouze na Košíku
Spolu s Bohemia Apple jsme pro vás připravili limitovanou edici jablek odrůdy Bohemia Gold. Je to ryze česká odrůda velmi jemných, šťavnatých a aromatických jablek. Sklízí se od konce září do konce října.
Věděli jste, že jablko lze uchovat i 2 roky?
Podívali jsme se i do třídičky, kde jsou jablka dopravována po vodě, aby se neotloukla. Po vytřídění putují do skladů, které podléhají přísných podmínkám.
Má-li jablko zůstat ve špičkovém stavu, musí se do 48 hodin postupně zchladit na 4 °C. To je energeticky náročné a jablka se navíc musí přesunout do speciálních boxů. Poté se z místnosti odčerpá kyslík s pomocí technologie skladování ULO (Ultra Low Oxygen) – účelem je zamezit přístupu kyslíku k uskladněným plodům. Díky tomu jablka zůstanou křupavá, chutná a vzhledná – klidně až dva roky.
Jakmile se jablka dostanou zpět do tepla, proces zrání pokračuje. Proto doporučujeme, abyste i doma skladovali nakoupená jablka v lednici.
Nevzhledná jablka jdou do moštu
V areálu Bohemia Apple je i moštárna. Sem putují vytříděná čerstvá jablka čerstvá jablka, která se nehodí k přímému prodeji.
Lisuje se z nich jablečná šťáva, která je jemně pasterizována, aby bylo zachováno co nejvíce výživových a chuťových složek ovoce. Po technologickém procesu je šťáva za tepla plněna do pětilitrových a třílitrových bagů pomocí automatické plničky. Po vychladnutí je mošt balen do kartonových boxů.
Při výrobě nejsou použity žádné přidané cukry, chemické přísady, aromata ani barviva. Mošt obsahuje dřeňovou sedlinu, díky které získává specifickou chuť. Technolog výroby provádí pravidelné rozbory, při kterých zjišťuje obsah cukru a kyselin v jablkách i jiných surovinách (višeň, jahoda, hruška atd.) Po vyhodnocení pak mošt tzv. „ladí“ na chuť.
Sady Bohemia Apple jsou jasným důkazem, že čeští sadaři jsou jedničky. Tamní atmosféra je téměř pohádková a jejich jablíčka jakbysmet. Všechny je můžete vyzkoušet na Košík.cz, spolu s lahodnými mošty, medy a exkluzivní odrůdou Bohemia Gold, kterou jinde neseženete.