Léto ve zmrzlinárně jí změnilo život. Paní Ludmila vedla v zahraničí hned několik gastro podniků, ale teprve když v Itálii objevila kouzlo tradiční výroby gelata, našla své sladké životní poslání. Dnes vede v centru Prahy úspěšné provozovny a její značku Puro Gelato si zamilovaly tisíce mlsounů.

Inspirace Itálií

Jakmile se Ludmila vrátila z Itálie do Prahy, rozhodla se veškerou energii investovat do tvorby vlastního konceptu. Našla prostor na pražské Výtoni a tvorbu značky pojala jako pracovní terapii. V zimě roku 2014 vymyslela celý koncept a v dubnu roku 2015 otevřela první pobočku. Vůbec si nebyla jistá, zda to zvládne, ale dobře věděla, jakou zmrzlinu chce servírovat. Měla spadeno na pravé gelato – krémové, ne příliš studené, s intenzivní nezapomenutelnou chutí.

Opravdu PURO Gelato

PURO znamená v italštině ČISTÝ a tímto slovem se Ludmila opravdu řídí. Její zmrzlina neobsahuje žádná barviva ani přidané chemické látky. Pečlivě vybírá nejlepší ingredience – třeba dodavatele farmářského mléka hledala několik let. Partnerem se nakonec stala farma Krhanice, odkud pravidelně vozí čerstvé mléko. Ovoce a zeleninu se snaží podle sezóny brát lokálně, a tím podpořit české farmáře. Exotické ovoce volí to nejšťavnatější, třeba citrony si vozí ze Sicílie.

Gelato NENÍ klasická zmrzlina

Není to však pouze o čistotě ingrediencí, ale také o způsobu, jakým se gelato vyrábí. Porovnávali jste si někdy objem zmrzliny s její váhou? Pokud byste to někdy vyzkoušeli, zjistili byste, že u některých zmrzlin kupujete z velké části vzduch.

V čem je Puro Gelato jiné? Jejich zmrzlina nemá tak vysoký over-run neboli nášleh. Proto gelato chutná intenzivněji, nepotřebuje žádné zvýrazňovače chutě a je možné ho podávat při vyšší teplotě. Tím nezmrazí chuťové buňky a ty jsou schopny vnímat chuť lépe. 

Navíc klade důraz na vyvážený poměr tuků, protože ten dodává zmrzlině chuť. Na rozdíl od jiných výrobců zde nepřidávají ztužené tuky, ale smetanu. Jen tak vynikne přirozená chuť mléka a dalších surovin.

Opravdu kreativní příchutě

Puro je pro Ludmilu splněným snem a do své práce vkládá velkou energiivášeň. Ráda si hraje a experimentuje s netradičními příchutěmi – jedna dokonce vznikla úplnou náhodou. Ludmila kdysi nedopatřením objednala namísto ovoce trs bazalky. Přesto se rozhodla to risknout a udělala z ní zmrzlinu, kterou si zákazníci hned zamilovali.

Zmrzlina? Ne, svačina!

Pokud jste do teď zmrzlinu považovali za hřích, tak zbystřete. V Itálii se gelato považuje za plnohodnotné jídlo a bez problému s ním v létě nahrazují mléčné výrobky jako např. jogurty. Samozřejmě všechno je o správném množství, ale poctivé gelato z Puro poslouží i jako skvělá svačina nabitá energií.

Další italské senzace

Gelato není jediná italská senzace, které se v Česku daří. Navštivte s námi také mistry autentických italských sýrů z Latteria di Antonio nebo proslulého MozzarellArt.

 

No more articles