Když vás vyzveme, ať si představíte pekárnu, která ročně vyrobí 192 tun kvalitního biopečiva, určitě nemáte v hlavě 35 usměvavých pekařů, kteří kousek od Sedlčan pečou sušenky. Ale je to tak. Rodinná Biopekárna Zemanka je svým ekologickým i lidským přístupem unikátní a my jí proto moc fandíme.

 

Oříkov kousek od Sedlčan skrývá zlatý důl zdravého chroupání. Právě tady sídlí Biopekárna Zemanka, kde se vyrábí výborné bio sušenky a slané bio krekry. Vše připravují podle vlastních domácích receptur už od roku 2006. Nejprve výrobu řídila maminka zakladatele, Věra Zemanová, profesionální cukrářka s více než 40letou praxí. Ta dodnes zůstává duší celé pekárny. My jsme se potkali s majitelem Janem Zemanem, který nás provedl celým procesem výroby a ukázal nám voňavou pekárnu i sklad surovin.

V malé pekárně s pouhými 35 zaměstnanci se ročně připraví více než 192 tun pečiva, které míří nejen na náš stůl, ale i do dalších 11 zemí v Evropě. V oddělené výrobně pár kilometrů od Oříkova se potom rodí i bezlepkové varianty oblíbeného pečiva.

 

Všechny výrobky se obejdou bez škodlivých ztužených tuků, bílého cukru, konzervantů, barviv a aromat. Veškeré suroviny v bio kvalitě pochází z šetrného ekologického zemědělství. Pro chuť výrobků je důležitá hlavně kvalita mouky. „Naším dodavatelem mouky je firma Probio. Mají svůj vlastní mlýn a vykupují obiloviny od českých farmářů. Mouku nemelou do zásoby, ale snaží se zachovat co nejvyšší kvalitu a čerstvost.“, vypráví nám Jan Zeman. „Když jsme začínali, tak jsme měli problém špaldovou mouku v bio kvalitě vůbec sehnat v požadovaném množství. Dokonce jsme měli období asi dvou let, kdy se díky nedostatku velmi rapidně zvýšila cena mouky z ekologického zemědělství, ale my jsme museli ceny držet. Nikdy jsme ale neuvažovali, že bychom nároky na kvalitu snížili.“

V ekologickém přístupu pokračuje pekárna i u nás na Košíku, a proto své dobroty nabízí v sekci Budoucnost bez obalu. Ty nejoblíbenější varianty nám vozí ve vratných nádobách a my vám požadované množství sušenek dovezeme v recyklovatelných papírových sáčcích. Snažíme se tak společně omezovat množství plastového odpadu.

Až do roku 2016 výroba v oříkovské pekárně probíhala ručně, dnes ji z velké části nahrazují stroje. Třeba zdejší ikonické čoko-kokosky se připravovaly pomocí kopečkovače na zmrzlinu, přičemž rukojeť musely cukrářky stisknout až pěttisíckrát denně. Dnes to za ně dělá stroj. Přesto je ruční práce stále důležitá. Zůstal také důraz na poctivé složení a poměr surovin tak, jak jsou zákazníci už 13 let zvyklí. „Nikdy jsme naše zákazníky nezklamali. Nikdy jsme receptury nezměnili k horšímu a když jsme přeci jen dělali nějaké změny, tak jsme drželi chuť a hlavně kvalitu.“, vysvětluje pan majitel.

Důraz na ekologii je v oříkovské pekárně téma číslo jedna. „Hlavní mise je podpora ekologického zemědělství, protože čím víc lidí si koupí naše sušenky, tím víc je za námi objemu ekologického zemědělství a víc ekologické plochy. Tím přispíváme ke zlepšení životního prostředí.“, vysvětluje Jan Zeman svůj životní i firemní postoj. „V našich sousedských státech, v Rakousku a Německu, bio nekupují jen kvůli zdravotnímu hledisku, ale hlavně kvůli dopadu na naši planetu. Při produkci obilí je např. přehřívání půdy jedním z velkých problémů, který způsobuje velké sucho. Je to na naší každodenní volbě, jak tou peněženkou zahlasujeme a koho tím podpoříme. My bereme česká vejce, bezlepkovou mouku bereme pohankovou z Probia a kukuřičnou z mlýna Mrzkovice. Sušená jablka a hrušky, které používáme, pochází ze Zlínska od paní Vránové. Děláme, co můžeme.“

A v čem vidí Jan Zeman tajemství úspěchu? „Vidíme, že si lidé váží té rodinnosti, opravdovosti a autenticity, se kterou to děláme. Jde o celý ten řetězec, od výběru dodavatele, receptury, která je naše, až po ten způsob, jak se to k lidem dostává a jak komunikujeme se zákazníkem. Sice nemáme rádi hesla, která už jsou trošku vyčpělá, jako třeba “děláme to s láskou”, ale u nás to tak prostě je.“

No more articles