Vítáme vás u prvního článku #Košíkvterénu. Rádi bychom vám pomocí těchto reportáží přiblížili nejen prostředí Košíku, ale především naše produkty a dodavatele.  Vše bez cenzury, 100 % autentické a ověřené.

Jako první jsme vyrazili kousek za Prahu na farmu Český chřest, kde jsme ochutnali křupavé mladé výhonky, které byly příjemně nasládlé a připomínaly chutí hrášek. Jsme moc rádi, že vám můžeme zaručit tu nejlepší kvalitu této vynikající zeleniny a o její čerstvosti jsme se mohli přesvědčit sami.

 Kde se chřest pěstuje?

Chřest je velmi náročná plodina na pěstování i sklízení, v minulosti byla kvůli tomu většina polí zlikvidována a chřest se musel dovážet ze zahraničí. Tradici obnovil pan majitel Šandera: „Když jsem v roce 2012 chřest poptával, dostal jsem odpověď, že ho nejprve asi budu muset sám vypěstovat. Tak jsem pole odkoupil a vybudoval značku Český chřest.”

Jak jsme si sami vyzkoušeli, chřest se na poli sklízí ručně pomocí speciálního nástroje, jelikož stonky rostou až 70 cm pod zemí. Bílý chřest se přikrývá speciální plachtou, která je velmi drahá. Díky dvojbarevnosti plachty jsou zemědělci schopni regulovat růst chřestu.

Zelený chřest se pěstuje bez plachet. Pěstováním na světle se procesem fotosyntézy do stonků dostává zelené barvivo chlorofyl.  Jeho sezóna začíná o pár dní později, ale v současné době je velmi oblíbený. Zatímco chřest bílý se musí loupat, ten zelený ne. Jak říká sám majitel, momentálně je prodej chřestu 50 : 50 v poměru bílý : zelený. Od minulého roku navíc na farmě pěstují i fialový chřest, který je obzvlášť delikátní. Jedná se o bílý chřest, který díky slunečnímu záření začne růžovět.

Z pole rovnou na váš stůl

Chřest se sbírá na poli do kovových beden, kam se vejde asi 8 kg chřestu v hrubé váze. Z toho se musí odříznout ještě asi 2 kg stonků.

 

My jsme se z pole jsme přesunuli rovnou do chladírny, kde se chřest musí naložit do jednostupňové vody a chladí se 12-20 hodin. V momentě, kdy se chřest dostane na linku se očistí a připraví do půl kilových balení. Od té doby se začíná počítat jeho doba stáří. Z České farmy putuje rovnou do vašich nákupních tašek.

Při zpracování se samozřejmě nějaký ten stonek zlomí, proto zde v sezóně prodávají tzv. zlomový chřest, který je skvělý např. na polévku.

Posel jara – Cibulka lahůdková

Z Hostína u Vojkovic jsme pokračovali do Družstva BRAMKO CZ se základnou v Semicích. Bramko se specializuje na pěstování české zeleniny a obhospodařuje během celého roku plochu o rozloze 2 500 ha. Celkově družstvo pěstuje okolo 30 plodin a my si sezónně ukážeme některé z nich přímo na poli.

Čirok tady zaorávají jako ochranu proti erozi půdy

Bramko se snaží snižovat negativní dopady produkce potravin na životní prostředí. Je držitelem několika certifikátů. Jedním z nich je např. HACCP – to zajišťuje zdravotní nezávadnost potravin, dále GlobalGap, jež zaručuje spotřebitelům standard bezpečných podmínek pro práci zaměstnanců, snížení užívaní chemických postřiků a škodlivých vlivů na životní prostředí. Družstvo je zapojeno i do integrovaného systému produkce zeleniny vysoké kvality, kde se klade důraz na ekologicky přijatelné metody a minimalizaci agrochemikálií.

,,Cibulka je velmi odolná vůči menším mrazům, proto ji pěstujeme skoro celý rok.” říká místní zemědělec.

Cibulka lahůdková je posel jara, je příjemně nasládlá a obsahuje velké množství vitaminu C a B. Má antibiotické a antibakteriální účinky, proto dobře funguje proti nachlazení.

Jak se taková cibulka sklízí?

Na poli se vytrhne i s kořenem, poté se očistí od slupky okolo cibulky, kořínky se odříznou nožem a cibulka se dává do svazků po 5 kusech. Jedna cibulka má asi 160 g. Denně se sklidí asi 1 000 beden, ve kterých se nachází 3 000 svazků. Cibulka se v bednách ještě umyje vodou a poté putuje k vám do nákupních tašek.

Na závěr bychom chtěli poděkovat panu Šanderovi i dodavatelům z Družstva Bramko CZ za jejich ochotu a moc milé setkání.

No more articles