Vydali jsme se do mladé firmy sídlící v Bystřici u Benešova nedaleko Prahy, kde se řídí heslem: ,,Pro naše zákazníky vybíráme jen takové produkty, které bychom sami chtěli mít na talíři a v domácnosti. Za vším, co projde našima rukama, si stoprocentně stojíme.“ Natu vzniklo z odhodlání vybudovat obchod s produkty, které mohou dalším lidem přinést kvalitnější život, motivovat je k pohybu, udržitelnosti a péči o své zdraví. 

Všechny výrobky jsou 100% přírodní, bezlaktózové a většina z nich spadá do kategorie veganské a  bezlepkové stravy. Neobsahují umělá sladidla, barviva, dochucovadla ani škodlivá “éčka”. Většina produktů není doslazována a když už, tak pouze přírodními sladidly – kokosovým nektarem a javorovým nebo agávovým sirupem. Produkty jsou baleny do částečně recyklovatelných obalů a v trendu udržitelnosti chtějí jít ještě dál. V současné době přechází společnost na 100% recyklovatelné eko obaly u produktů z řad superpotravin a plánuje jejich rozšíření i na další své řady.

Kvalita jako základ

Suroviny zde nakupují výhradně od ověřených dodavatelů a hlavním kritériem při výběru je kvalita a dovoz ze země původu plodiny. Dozvěděli jsme se třeba, že u dodavatelů kešu je nejen rozdíl ve velikostech ořechů, ale také v čistotě produktu. U směsi ořechů např. jiní výrobci často místo celých ořechů prodávají drtě. Proto v Natu kladou velký důraz na certifikáty a ověřené zdroje.

Všechno začalo u oříšků a superpotravin, až se firma dostala k vývoji vlastních produktů, ve kterém by chtěla dále pokračovat. V současné chvíli vyrábí a dále vyvíjejí Superkaše, oříšková másla, pečou granoly a plánují rozšíření vlastní řady výrobků. Mimo svoje vlastní řady rozšiřují škálu superpotravin, proteinů a dalších doplňků pro sport a zdraví. 

Másla zpracovávají několik dní 

My jsme nahlédli do výroby kakaové Natunety, která se míchá 2-3 dny ve stroji na výrobu másel. Obsahuje jemně mleté kakaové boby, lískové ořechy, agávový sirup a trošku soli. Oříšky se nejprve rozdrtí a poté se melou na jemnou hmotu v 60 l válci. Oproti klasické Nutelle je Natuneta bohatá na zdravé tuky, je bez palmového oleje a éček.

Od Natunety jsme se přesunuli k peci na granolu. Vůně čerstvě upečené várky se linula celou výrobnou. Dozvěděli jsme se, že nejprve se naváží do mísiče vločky, pak se přisypou oříšky a ostatní ingredience, např. oříškové máslo pro zjemnění, olej a přírodní sladidla. Granola se dá na pekáč, kde se peče 20 minut. Před koncem pečení se ještě přidává sušené ovoce a hotová granola se nechá vystydnout a zabalit. 

Dalším úžasným produktem, který si zde sami vyrábí, jsou superkaše. Ty jsou ideální zejména na cesty. Neobsahují žádný přidaný cukr, naopak jsou obohacené o superpotraviny a díky tomu zajistí vyvážené jídlo, které si každý může dosladit podle chuti.

Jaké byly začátky, než jste zjistili, jaké stroje a technologie jsou správné? 

Nejprve bylo všechno absolutně ruční – od přebírání oříšků, po kontrolu kvality, přesypávání do nádob, namixování do poměru a poté fyzicky přesypávání do sáčků. Když se začala zvyšovat poptávka, doplnili  jsme strojovou výrobu, ale 80% výroby je přesto stále ruční. Nyní máme stroj na másla, pec na granoly, míchače, plničku, sypač. Máme opravdu skvělý tým zaměstnanců a věříme, že když každý výrobek projde lidskýma rukama, tak v něm dobrá energie zůstane. 

Jaké jsou vaše bestsellery? 

Ořechové krémy, granoly, kokosové chipsy – speciálně slaný karamel a superkaše – chia a baobab.

Děkujeme Natu za milé setkání, produkty jsme si opravdu zamilovali a máme z této spolupráce velkou radost!

No more articles