Září přináší sychravé počasí, ale nabízí i spoustu možností, jak se proti němu bránit. Nastává doba sklizně spousty zdraví prospěšných přírodních dobrot, které nás před podzimními chmurami uchrání a dostanou vás zpět do zdravého rytmu. Abychom vám ulehčili hledání, vybrali jsme vám z naší nabídky 4 specialitky, které byste si neměli nechat ujít.
- Rakytník řešetlákový
Konec léta znamená dobu sklizně jedné z nejzdravějších rostlin pod sluncem – rakytníku řešetlákového. Tento trnitý keř původně pochází z Asie a jeho léčivé vlastnosti byly proslulé už ve starém Řecku. Dnes jeho popularita stále roste, jelikož téměř přetéká vitamíny a dalšími blahodárnými látkami.
Plody se dají jíst čerstvé nebo je můžeme vysušit a připravit z nich čaj. Populární je proslulý rakytníkový olej a dále nejrůznější masti a balzámy pro vnější využití.
Co rakytník obsahuje?
Každý plod je bohatý na vitamíny A, B, C, E, F, K. Vitamínu C má dokonce 10x více než pomeranč. Dále v něm najdeme vitamín P, který brání rozkladu vitamínu C a tím ještě prodlužuje jeho působení. Plody rakytníku jsou navíc plné prospěšných minerálních látek, nenasycených mastných kyselin, aminokyselin a tříslovin.
Jak rakytník pomáhá?
Konzumace rakytníku posiluje imunitu, podporuje trávení a funkci oběhového systému. Dále má blahodárný účinek na vlasy a rakytníková mast zas pomůže se suchou či jinak nemocnou kůží (např. při akné). Doporučit ji můžeme i na bolavé klouby. Pití rakytníkového čaje vyřeší zahleněný ucpaný nos a prospěje léčbě žaludečních vředů. Dle některých studií navíc rakytník vykazuje protinádorové účinky.
- Brusinka
Známou firmou v oblasti přírodních léků jsou brusinky, jelikož spolehlivě bojují s nejrůznějšími záněty. Říká se, že jako první je používali američtí indiáni a čistili si s nimi otevřené rány, aby se do nich nedostala infekce.
Americké brusinky se od těch evropských liší – jejich plody jsou větší a chuťově nejsou tak nahořklé, lze je proto jíst i syrové. Evropské brusinky jsou většinou zpracovány ve formě nápojů, šťáv a džemů. Populární jsou také sušené.
Co brusinky obsahují?
Brusinky jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají čistit organismus. Obsahují spoustu vlákniny, která chrání trávicí ústrojí, a vyvážené množství vitamínů (A, C, K) a minerálních látek, jako je hořčík, mangan a draslík.
Jak brusinka pomáhá?
Brusinky jsou proslulým nepřítelem zánětu močových cest. Dne výzkumů snižuje pravidelné pití brusinkového džusu riziko takové infekce skoro o čtvrtinu. S bakteriemi bojují brusinky i v ústech, jsou proto skvělým způsobem, jak podpořit zdravou ústní hygienu. Kdo trpí na záněty dásní, určitě by měl začít pravidelně pít brusinkový džus. Obsažené antioxidanty zas podporují krevní oběh a regulují krevní tlak.
- Šípek
Kdo by neznal šípkový čaj a jeho léčivé účinky. Z plodů růže šípkové toho však můžeme připravit mnohem víc. Sklízí se v září a v říjnu, než je začnou ničit ranní mrazíky. Nejlepší šípky nasbíráme v lesích, co nejdál od civilizace a smogu, který jim může uškodit. Kromě klasického výluhu z nich můžeme připravit džem, kompot ale i dobrou omáčku – jen musíme nejdřív odstranit chlupaté nažky.
Co šípky obsahují?
Plody růže šípkové završí náš výčet přírodních multivitamínů. Když přijde na obsah vitamínu C, pomeranče i citróny před nimi blednou závistí. Vitamínu A má stejné množství, jako proslulá mrkev, a dále v něm najdeme vitamíny B, E, K a P. Z minerálních látek je bohatý na vápník, železo a hořčík.
Jak šípky pomáhají?
Šípkový čaj každému jistě dávala maminka při nachlazení a dobře věděla proč. Pomáhá s kašlem, horečkou i bolestí v krku. Šípky močopudné a zatočí se záněty močových cest a ledvin. Uleví i od průjmu, zažívacích obtíží a od koliky žaludku. Šípky mají silný antioxidační účinek a doporučují se při chudokrevnosti. Pomáhají s oběhovým ústrojím, jmenovitě mají příznivý vliv na kapiláry.
Vynechali jsme váš oblíbený přírodní lék, který vás na podzim udrží fit? Dejte nám vědět do komentářů, moc rádi se inspirujeme!