Kdo by pohrdl dokonalému snoubení dobrého vína a hravých bublinek?! Díky své jednoduchosti a svěžesti si prosecco získalo oblibu po celém světě, od Česka až po Čínu. Pokud také patříte mezi jeho fanoušky, zde je 5 věcí, které byste o proseccu měli vědět:
1. Původ
Prosecco je druh šumivého vína, které pochází výhradně z vinic na severu Itálie, v regionech Veneto a Friuli. Výhradně znamená opravdu jen a pouze z této oblasti. Pokud si šumivý nápoj vyrobíte z hroznů kdekoliv jinde na světě a nazvete ho Proseccem, můžete se dostat do legálních potíží. Kromě oblasti je prosecco definováno také odrůdou. Ta se dřív nazývala prosecco, což bylo zároveň i jméno vesničky, odkud tento nápoj pochází. Od roku 2009 byla odrůda prosecco přejmenovaná na glera. Glera je pro výrobu populárního nápoje zcela stěžejní – každá lahev prosecca jí musí obsahovat alespoň 85%.. Zbytek mohou tvořit jiné odrůdy – např. Verdiso, Perera či Bianchetta Trevigiana, které nemusí nutně pocházet z Itálie.
2. Jedinečnost
Slunce, půda, vítr – tři ingredience, které mají na svědomí vyváženou, svěží a ovocnou chuť tohoto populárního nápoje. Oblast, ve které se prosecco vyrábí, má vskutku jedinečné přírodní a klimatické podmínky. Vinice se nachází ve strmých kopcích, jejichž klima pozitivně ovlivňují jak nedaleké masivy Dolomit, tak Jaderské moře, vzdálené cca 50 km. Blízkost moře poskytuje hroznům dostatek slunce, které jim dodává sladkost. Vítr zase eliminuje přílišnou vlhkost, která je potenciálním zdrojem plísní. Místní stará půda z pískovce, morénu a jílu výslednému produktu propůjčuje zcela unikátní chuťové vlasnosti.
3. Původ
Výše zmíněná oblast, ve které se prosecco vyrábí, je poměrně malá. Nachází se na území regionů Veneto a Friuli, konkrétně v provinciích Treviso a Trieste. To nejlepší, respektive nejkvalitnější prosecco pochází z oblasti mezi městečky Conegliano a Valdobbiadene, kde se vinařská tradice drží už od dob starých Římanů. Tato oblast je natolik krásná a unikátní, že se dostala i na seznam UNESCO!
4. Kvalita
Obecná rada týkající se kvality zní – dívejte se na zadní etiketu na lahvi a hledejte název vinařství a oblasti, kde byl nápoj vyroben. Pokud je lahev “anonymní”, raději ji nechte v regálu. Dále se můžete řídit podle italské stupnice hodnocení kvality vín (apelace DOC, DOCG).
DOCG
Tu nejvyšší kvalitu zaručuje označení DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita), tedy kontrolované a garantované označení původu. Získat tuto certifikaci není snadné, jelikož veškeré procesy podléhají přísné kontrole – od původu révy, hektarového výnosu a nadmořské výšky vinic, až po výslednou chuť.
Prosecco s denominací DOCG pochází výhradně z oblasti Conegliano – Valdobbiadene. Pokud chcete tu nejvyšší možnou kvalitu, sáhněte po proseccu DOCG Cartizze, které je vyráběno z hroznů pěstovaných na těch nejstrmějších svazích této oblasti.
DOC
Druhým nejvyšším stupněm kvality je DOC (Denominazione di origine controllata), neboli kontrolované označení původu. Prosecca s denominací DOC pochází převážně z oblasti Treviso.
Možná vás teď napadne otázka “a co prosecco bez apelace?” Odpověď je poměrně jednoduchá – takové prosecco neexistuje, respektive by existovat nemělo. Pokud totiž lahev nazvete proseccem, musíte zároveň mít i certifikaci (DOC nebo DOCG). Nicméně, jak je zmíněno výše, proseccem se lahev stává také v momentě, kdy obsahuje alespoň z 85% odrůdu glera. V oblasti Veneto – Friuli existují řada malých vinařů, kteří produkují šumivé víno třeba i ze 100% glery, ale nemají prostředky nebo vůli platit poplatky certifikačnímu konsorciu, a proto ho proseccem označit nemohou. Na chuti to však nic nemění…:-)
5. Rozdělení
Prosecco můžeme rozdělit do kategorií podle několika kritérií, a to: obsah zbytkového cukru, obsah CO2 (bublinek) a výrobní metody.
- Podle zbytkového cukru
Extra Brut (0 – 6 g/l)
Brut (0 – 12 g/l)
Extra Dry (12 – 17 g/l)
Dry (17 – 32 g/l)
- Podle bublinek
Bublinky v proseccu vznikají při procesu kvašení. Podle jejich množství (resp. množství CO2) prosecco dělíme na:
Spumante (šumivé víno) – obsahuje nejvíce CO2, což je vidět při nalévání, kdy se ve sklenici tvoří bohatá pěna s mnoha malými bublinkami, které dlouho vydrží
Frizzante (jemně perlivé víno) – obsahuje méně bublinek, které jsou však o něco větší než u spumante
Tranquillo (tiché víno) – tento typ prosecca je zcela bez bublinek a je poměrně neobvyklý
- Podle výrobní metody
Podle použité výrobní metody se prosecco dělí na filtrované a nefiltrované.
Col Fondo
Původní, stará metoda, kdy dokvašení probíhá přímo v lahvi. Výsledné prosecco je nefiltrované. Jelikož kvasné kaly v lahvi fungují jako konzervant, nápoj se nemusí sířit, a tak z něj tolik nebolí hlava. 🙂
Charmat
Dnes nejpoužívanější metoda, u níž druhotné kvašení probíhá v nerezových tancích. Výsledkem je čiré, filtrované prosecco.
Nakonec je ještě dobré zmínit, že prosecco se obecně pije čerstvé. To filtrované vydrží v lahvi zhruba dva roky, nefiltrované díky kvasným kalům, fungujícím jako přírodní konzervant, o něco déle. Ať tak či tak, u prosecca se přívlastkem “ročník” prakticky nesetkáme.
Materiály k textu nám poskytla Prosekárna.
O Prosekárně
Prosekárna je síť podniků (Praha, Plzeň, Pardubice) a eshop s širokou nabídkou prosecca, která odebírá převážně z malých rodinných vinařství ve výše zmíněné oblasti v Itálii. Vznikla z čisté lásky majitele Michala Štěpánka k tomuto nápoji, který sám říká že “bublinky jsou zábavné a spojují lidi.”
Výběr z jejich nabídky najdete i na Košíku.
Tipy na dárky od Michala Štěpánka z Prosekárny:
Pro maminku:
ANDREOLA prosecco DOCG Extra dry RIVE di SOLIGO – „MAS DE FÉR“
Pro tatínka:
Pro přítelkyni:
CORVEZZO PROSECCO ROSE BRUT DOC BIO
Pro nejlepší kamarádku:
Pro babičku:
CASA FARIVE DOC EXTRA DRY SPUMANTE
Pro dědečka:
Pro sestru/bráchu:
CORVEZZO DOPOLAVORO ROSE FRIZZANTE BIO
Pro tchýni:
CORVEZZO DOCG BRUT VALDOBBIADENE
Tak na zdraví!
Autor: Tereza Reyes
Zdroje: