Jemnou chuť zralých meruněk si vychutnávali už před 4 000 lety v Číně. Jejich pěstování ale není vůbec lehké, protože kvetou velmi brzy a často je poničí jarní mrazíky. Právě kvůli nim budeme na české meruňky letos čekat marně. Léto bez meruňěk jsme si ale představit nedokázali a tak jsem pro vás sehnali slaďounké plody z Itálie a Francie.

 

Jak poznat nejlepší meruňky?

Pravidlo, že větší znamená lepší, u meruněk obvykle neplatí. Právě menší kousky bývají sladší a výraznější. Někdy jsou plody pokryty hnědými tečkami, ale bát se jich nemusíme. Jedná se pouze o kosmetickou záležitost. Na dotek by zralá meruňka měla být pevná a měla by reagovat na jemný tlak prstu. Vyhýbat bychom se měli vrásčitým, nebo nedozrálým zeleným či světle žlutým plodům.

apricot-172281_1280

Uskladnění

Pokud vám i po náletu na misku meruněk pár kousků přebývá, dejte je nejlépe do lednice. Chlad zabrání přezrání a udrží je déle čerstvé. Pro delší uchování je lepší meruňky zamrazit.

 

Tři meruňky vydají na více než polovinu denní dávky Áčka

Meruňky jsou dokonalé balení vitamínů do kapsy. Obsahují vitamin A, který je skvělý pro oči a pokožku, nebo třeba vitamin C, neúnavného ochránce imunity. Za úžasnou zlatavou barvou stojí betakaroten, který prodlužuje opálení a působí preventivně proti nádorovým onemocněním.

Co v meruňkách nenajdeme, je cholesterol a kalorie. Jsou tak opravdovým pokladem pro všechny, kteří drží linii, ale bez skladkého si den nedokáží představit.

kettleman-apricots-froghollow-1080x1100b

Tipy, jak na meruňky:

  1. Pokud se vám podaří zakoupit ještě nedozrálé kusy, pomůže papírový pytlík. Vložte do něj meruňky a jablko na dva až tři dny a krásně dojdou. Jablko totiž uvolňuje etylén, který zrání urychluje.
  2. Před vypeckováním meruňku poválejte lehce v dlani, pomůže to oddělit dužinu od pecky.
  3. Nejsnáze se zbavíte slupek tak, že meruňky nejprve ponoříte na 10 vteřin do vroucí vody a ihned je rychle zchladíte. Pak už stačí slupky stáhnout.
  4. Meruňkový kompot lze ozvláštnit, když se při zavařování vloží do sklenice netradiční koření společně s citrusy, například hřebíček, badyán a plátek pomeranče, nebo máta s kolečky citrónu.

 

Meruňkové mlsání – rychlý koláč s meruňkami a jablky

Apple pie with dried apricots on a white background. Studio Photo

 

Velmi jednoduchý koláč, který vám bude doslova mizet z talíře.

Ingredience

  • 2 střední jablka
  • 2-3 meruňky
  • 3 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 1/2 lžíce vanilkového cukru

Postup

Předehřejte troubu na 180  stupňů

Postupně smíchejte vejce, cukr, vanilkový cukr a nakonec mouku. Nechte odpočívat.

Nakrájejte jablka a meruňky na plátky a vyložte s nimi zapékací mísu.

Promíchejte těsto, vlijte do mísy a pečte 15-20 minut.

 

Dobrou  chuť!

No more articles