Vánoce se blíží, a s nimi i tradiční ryba na talíři. Ryba je odvěkým symbolem křesťanství, pocházejícím ze starověkého Říma, z dob, kdy vznikaly první křesťanské obce. Rybím jídlem křesťané od pradávna oslavovali zrození Kristovo. U nás se tento zvyk dochoval v podobě tradičního štědrovečerního kapra s bramborovým salátem. 

Tradice je tradice, ale nebudeme si nic nalhávat – spousta lidí kapra moc ráda nemá, zejména kvůli jeho “bahnité” chuti. Naštěstí už je dnes nabídka sladkovodních i mořských ryb opravdu široká, a tak na šupinovou tradici zanevřít nemusíte. Stačí si vybrat jinou rybu podle vašich preferencí. Jak? Připravili jsme pro vás stručný souhrn našich rybích favoritů:

Candát

Candát je sladkovodní ryba, velmi oblíbená v sousedním Rakousku a Maďarsku. Má pevné, netučné maso. Maso je snadné na filetování, úprava je versatilní, od grilování po dušení. 

Tip: Pečený candát s krustou ze sušených rajčat

Losos obecný 

Losos má lehce aromatické, jemné maso a vyznačuje se vyšší tučností. Jde však o “zdravé” tuky, lososí maso má velký obsah omega-3 mastných kyselin.  Je vhodný i pro malé strávníky, jelikož nemá žádné svalové kosti. V kuchyni je opravdu versatilní, dá se konzumovat jak syrový (sushi, carpaccio), připravený v páře či sous vide, smažený i pečený. 

Tip: Pečený štědrovečerní losos podle Kitchenette

Mořský vlk

Maso této mořské ryby je bílé a pevné, s minimem kostí. Má nízký obsah tuků, je lehce stravitelné a velmi chutné. Ideální způsob úpravy je grilování vlka namarinovaného v oleji, dušení v troubě nebo pečení v solné krustě, díky které zůstane veškerá šťáva v mase. 

Tip: Mořský vlk pečený v solné krustě

Pražma královská

Pražma má velmi jemné maso, opět s minimem kostí. Příprava je jednoduchá a rychlá, ale pozor – maso se rychle rozpadá, a tak je potřeba při vaření zvolit spíše nižší teplotu. Pražma chutná skvěle i grilovaná, smažená či pečená vcelku.  

Tip: Pražma pečená vcelku v pečícím papíru

Sumeček africký

Předností této sladkovodní ryby je její lahodné, šťavnaté a tučnější maso, díky kterému má pověst kulinářské speciality. Sumeček nemá šupiny ani kosti, takže je ideální i pro malé strávníky. Je výborný pečený, grilovaný nebo v páře.

Tip: Pomalu vařený sumeček v curry omáčce

Treska obecná

Treska bílá má pevné, jemné a šťavnaté maso, jehož chuť nejvíc vynikne při pomalém vaření v páře. Dá se ovšem i grilovat či smažit, oblíbené jídlo fish and chips je toho důkazem. Pozor – maso se rychle rozpadá, a tak je třeba dodržet čas přípravy. Kromě tresky obecné se můžeme často setkat i s treskou tmavou, jejíž maso je šedočervené, a kvůli “rybinové” chuti vhodné spíš ke smažení.  

Tip: Smažená treska v pivním těstíčku

Tuňák

Jedna z nejoblíbenějších ryb vůbec se vyznačuje šťavnatým masem červené barvy a plnou, oříškovou chutí s absencí rybiny. Způsobů přípravy je opět mnoho, ale s masem je třeba nakládat opatrně – nesmí se to “přehnat”, jinak zešedne a vysuší se.

Tip: Tuňákové steaky s brusinkovo smetanovou omáčkou

Víte, co je při přípravě ryby vůbec nejdůležitější? Čerstvost! Čerstvá ryba totiž chutná úplně jinak než ryba přemrzlá. Řetězec Makro tohle dobře ví, a tak si dává záležet na tom, aby se k nim ryby dostaly v průměru do 48 hodin od výlovu. Ryby se do prodejen Makra dostávají čerstvé, ve speciálních chladících boxech. Odtamtud už je od vás dělí jen pár kliků na Košíku! 

Tak kterou si vyberete? Jdu si vybrat čerstvou rybu!

Autor: Tereza Reyes











No more articles