Odkud na nás vybafnul Halloween? Nejspíš ho znáte hlavně z amerických filmů, ale původně jde o keltský svátek. Dávno před před Kristem značil konec léta a příchod nového roku. Koná se vždy 31. října, tedy den před křesťanskou slavností Všech svatých a dva dny před Dušičkami.

Nejznámějším symbolem Halloweenu jsou vydlabané dýně s děsivým obličejem, do kterých se dává svíčka či baterka. Tihle oranžoví darebáci se zářícími škleby se nechávají na prahu či na okně, aby zahnali zlé duchy. Dnes nabízí skvělý způsob, jak se kreativně vyřádit a vystrašit sousedy.

halloween pumpkin with autumn leaves close up

Halloweenské hry a tradice

Koleda, neboli „trick-or-treat“

Halloweenský večer je plný dětí v barevných kostýmech, které peláší dům od domu v honbě za sladkostmi. Často si připraví taneček či písničku a klepou na dveře sousedů s heslem „Trick or treat!“, což v překladu znamená „Dejte mi koledu, nebo vám něco vyvedu!“ Pokud soused otevře, zazpívají a dostanou bombóny do pytlíku. Pokud ne, vyvedou mu nějakou malou lumpárnu.

Halloweenský průvod

Větší města ve Spojených státech pořádají každoroční průvody, kde se setkávají všichni nadšenci v kostýmech a soupeří o nejoriginálnější a nejděsivější převlek. Nejproslulejší je The Village Halloween Parade v New Yorku, kterého se vloni zúčastnilo přes 50 000 lidí.

Hororové historky

Nebyl by to Halloween, kdyby chyběl děs a hrůza. Svátek je už od pradávna spojovaný s příchodem mrtvých, kteří se mají toulat světem, a mnohé z těchto legend přežívají dodnes. Zvlášť mezi dětmi jsou proto populární strašidelné příběhy, které se často uvádí i v televizi.

happy family mother father and children in costumes and makeup on a celebration of Halloween

Halloween u nás nemá silnou tradici, ale v posledních letech o něj stoupá zájem, zvlášť mezi dětmi. My se jim vůbec nedivíme, jelikož jde o veselou, barevnou tradici, kdy mohou děti i dospělí popustit uzdu fantazie při tvorbě bláznivých kostýmů, děsivých dekorací a na závěr se odměnit sladkou dobrotou. No nezní to dobře? 🙂

 

No more articles