Třídění odpadu je dnes samozřejmostí a Češi jsou v něm na špičce evropského žebříčku. Ale co dál? Jak žít ekologičtěji a v souladu s přírodou, aby nás to nestálo žádnou extra námahu? Máme pro vás 7 velmi snadných kroků, se kterými si ve výsledku ještě ulehčíte život.

1. Jezte více zeleniny

Zdá se to neuvěřitelné, ale existuje přímá spojitost mezi produkcí masa a produkcí škodlivých skleníkových plynů. Podle studií má chov zvířat na svědomí až 9 % škodlivého CO2 a dokonce 65 % NO2 vytvořeného člověkem. Omezením konzumace masa a přidáním zeleniny do svého jídelníčku ulehčíte přírodě i svému organismu.

2. Omezte plasty

Ve světě se rozvířila debata okolo plastových brček a tašek, ale to je jen vrchol ledovce. Obalové materiály z různých druhů plastu se nerecyklují ve 100% objemu, a proto zahlcují naši planetu. Pokud máte tu možnost, vydejte se s vlastními nádobami na farmářský trh nebo do obchodů podporujících Zero Waste a prodej bez obalu. O něco dostupnější variantou je nákup vážených potravin do papírových sáčků.  

Vybírejte si nápoje v zálohovaných lahvích. Na nákup piva ve vratných obalech jsme zvyklí, ale věděli jste, že i limonády a minerální vody  nemusíte kupovat v jednorázových PETkách? Příkladem jsou české limonády ZON ve skle nebo karlovarská minerálka Mattoni. Ta na český trh uvedla takzvanou cirkulární lahev, která zaručuje 100% recyklaci a návrat ve formě znovu vytvořené PET lahve.

cirkulární lahev Mattoni, minerálka "bez obalu"

3. Kompostujte

Kompost má za domem kdejaký zahrádkář, ale kompostovat se dá i doma. Ve speciální nádobě můžete zpracovat zbytky potravin v kvalitní hnojivo, takže je nemusíte vyhazovat do běžného odpadu, který končí na skládkách či ve spalovnách. Dá se tak ušetřit na vývozu popelnic.

4. Nekupujte, půjčujte

Opravdu všichni potřebujeme vlastní lyže nebo vrtačku, když je použijeme maximálně dvakrát do roka? Mnohem rozumnější je půjčit si nářadí od souseda a sportovní vybavení v dobře zařízené půjčovně. Stejně tak již mnozí přistupují k autům. Místo vlastního vozu korodujícího před domem se o víkendech spolehnou na vlak či autobus a na delší cesty zajdou do autopůjčovny, kde seženou spolehlivý a moderní vůz. A s velkými nákupy se také tahat nemusíte, s těmi vám zase rádi pomůžeme my.

5. Žijte sezónně a lokálně

„Přes kořeny vezené“ tropické ovoce si občas rádi dopřejeme všichni. Ale potraviny, které rostou i u nás, není třeba podrobovat dlouhé cestě. Nákupem lokálních a sezónních potravin výrazně snižujete svou uhlíkovou stopu, a navíc je o co stát! Takový český přeštický čuník udělá na talíři parádu, že kdo ho pozná, už nikdy nebude chtít jinak. Maso z farmy, kvalitní vejce z volného chovu či ovoce a zeleninu rozhodně není potřeba dovážet ze zahraničí. Pokud vás zajímá, jak takový život na farmě vypadá, můžete se vydat na kozí farmu DoRa nebo ekofarmu Babiny. 

lokální potraviny z farmy, prodej v bedýnkách bez obalu

6. Uklízejte bez chemie

Naše babičky vystačily v domácnosti s octem a sodou, ale nutno podotknout, že se u toho dost nadřely. My máme dnes možnost používat v domácnosti ekologické přípravky na praní, mytí i úklid, jejichž výroba nezatěžuje životní prostředí tolik, jako jejich komerční konkurence. Zároveň ale skutečně ušetří práci a hezky voní. Ideálním řešením je samozřejmě prodej bez obalu z plastu. 

7. Zhasínejte, vypínejte

Jednoduchá rada nakonec, která nestojí žádnou velkou námahu. Zbytečně neplýtvejte energií, nezapomeňte zhasínat, ze zásuvky vypojovat nepoužívané spotřebiče, šetřit vodou a zbytečně netopit, pokud nejste doma.

Pro ekologičtější přístup není hned třeba měnit svůj život od základu. Občas stačí drobné ústupky a nenápadná změna zažitých principů. Vydejte se s námi krůček po krůčku vstříc lepší budoucnosti!

No more articles