Vánoce jsou za dveřmi a to znamená…cukroví! Pro mámy malých dětí tato sladká tradice dostává nový rozměr v podobě otázek zda, a co pro jejich ratolesti napéct. Je totiž jasné, že děti budou chtít ujídat a jen těžko jim to zakážeme, když se sami s radostí nacpáváme. Jelikož cukroví není zrovna nejzdravější věc na světě, určitě neuškodí udělat pro malé hodovníky i pár baby friendly druhů. 

 

Bílá mouka je v dětských receptech z výživového hlediska většinou nahrazována celozrnnou moukou špaldovou. Místo cukru je do těsta přidáván med, sirup (čekankový, rýžový, datlový…) nebo třeba jen banán. Dětské cukroví narozdíl od toho “dospěláckého” obsahuje minimum nebo žádné ořechy, které jsou častým alergenem, a pro ty nejmenší jsou navíc hůře stravitelné. V baby friendly druzích nenajdeme ani pro děti příliš tučné máslové krémy.

Cukroví vhodné pro ty nejmenší (18m+) se dá v zásadě rozdělit na sušenkykuličky. Zde je našich 5 favoritů: 

Kokosové sušenky

Ingredience:

  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g bílé špaldové mouky
  • 100 g mletého kokosu
  • 160 g změklého másla 
  • 4 lžíce medu nebo javorového (čekankového, rýžového…) sirupu
  • špetka soli

Postup:

  1. Obě mouky smícháme se solí a přimícháme k nim ostatní ingredience.
  2. Vypracujeme těsto, zabalíme ho do folie a necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
  3. Troubu předehřejeme na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
  4. Vyválíme cca 0,5 cm vysoký plát a vykrajujeme tvary. 
  5. Pečeme dokud okraje sušenek nezačnou zlátnout.

 

Mrkvové sušenky

Ingredience:

  • 350 g špaldové mouky
  • 300 g mrkve
  • 180 g změklého másla
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2-3 lžíce medu/sirupu

Postup:

  1. Mrkve oloupeme, umyjeme a rozmixujeme v mixéru.
  2. Utřeme je s máslem, ke směsi přidáme mouku prosátou s kypřícím práškem a med.
  3. Ručně vypracujeme těsto.
  4. Troubu si předehřejeme na 180°C a plech vyložíme pečícím papírem.
  5. Namočíme si ruce a z těsta tvoříme menší kuličky, které na plechu lehce rozmáčkneme vidličkou. 
  6. Pečeme cca 10 minut, dokud sušenky nezačnou zlátnout.

Doporučujeme péct maximálně týden před Vánoci. 

 

Mrkvové perníčky

Ingredience:

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g bílé špaldové mouky
  • 200 g změklého másla
  • 4 středně velké mrkve
  • 1 banán
  • ½ sáčku kypřícího prášku do perníku
  • Marmeláda na pomazání (volitelné)

Postup:

  1. Mrkve si rozmixujeme a v míse je smícháme s rozmačkaným banánem.
  2. Ke směsi přidáme mouku prosátou s kypřícím práškem a změklé máslo.
  3. Vypracujeme vláčné těsto a vyválíme plát o tloušťce cca 1 cm.
  4. Troubu předehřejeme na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
  5. Vykrajujeme tvary podle libosti, pečeme do zezlátnutí cca 10-15 min.

Perníčky jsou kvůli absenci cukru opravdu málo sladké (pro dospěláky možná až mdlé), část jich tedy můžete promazat marmeládou. Ale třeba vašim ratolestem budou chutnat jen tak. 🙂

 

Ovocné kuličky

Ingredience:

  • 50 g sušených datlí
  • 50 g sušených švestek
  • 50 g sušených meruněk (pokud možno nesířených)
  • 100 g mletých mandlí
  • strouhaný kokos na obalení

Postup:

  1. Datle a švestky si omyjeme a necháme namáčet v misce se studenou vodou alespoň 2 hodiny, klidně přes noc. 
  2. Datle a švestky rozmixujeme na pastu, pokud by to šlo hůř, přilijeme vodu z namáčení. Do mixéru přidáme meruňky. K vzniklé hmotě můžeme (ale nemusíme) přimíchat mleté mandle. Hmotu necháme chvíli v chladu zatuhnout.
  3. Tvarujeme kuličky, které obalujeme v mletém kokosu. Skladujeme v chladu.  

Doporučujeme tvořit těsně před Vánoci. 

Kokosovo-banánové kuličky

Ingredience:

  • 1 banán
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 5 lžiček karobu nebo kakaa
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce medu/sirupu

Postup:

  1. Oloupaný banán v misce rozmačkáme vidličkou. 
  2. Přidáme povolený kokosový olej a všechny zbylé ingredience. Vše řádně promícháme.
  3. Troubu předehřejeme na 170°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
  4. Lžičkou na plech tvarujeme kuličky (hmota je poměrně mazlavá), pečeme cca 15 min. 

 

Doporučujeme péct těsně před Vánoci.

 

Inspirace:

https://www.testovanonadetech.com/

https://ocukrovi.cz/



No more articles