Bylinky provází naše životy už od nepaměti. Rostou v divoké přírodě, pěstujeme je na zahrádkách, dříve jsme za ně platili babám kořenářkám a dnes je vídáme balené na pultech supermarketů. Jsou levné a přitom mají stovky úžasných využití: od vývarů a čajů přes ochucování jídel až po nejrůznější obklady a koupele. Na následujících řádcích jsme vám připravili několik tipů, jak si bylinkami můžete vylepšit život.
Bylinky jsou nejvýznamnějším zdrojem přírodních léčiv. Dříve se na ně zaměřovalo především lidové léčitelství, dnes se s nimi hojně pracuje i v moderní medicíně. Až do 16. století se léčivé byliny rozšiřovaly zejména díky poznatkům plynoucích ze zemí Orientu (Mezopotámie, Egypt, Indie a Čína). Významně se toto lidové léčitelství rozvíjelo i na území starověkého Řecka a Říma. Zajímavou kapitolu v našich dějinách představuje také středověké léčitelství, kdy se byliny ukládaly do herbářů.
Bylinky v kuchyni
Většina z nás si nedovede představit vaření a pečení bez bylinek, které dodávají pokrmům chuť i aroma. Přidávají se do polévek, využívají se při vaření příloh i k masu. Výborně se hodí do buchet, koláčů i cukroví. Do polévek se přidává například celer, petržel, pažitka nebo majoránka. Zmíněný celer působí jako přírodní afrodiziakum, chrání nás před mikroorganismy, pomáhá při chřipce a nachlazení. Obsahuje vitamíny B, C, A, K nebo E. Je také bohatý na draslík, hořčík, chróm a sodík. Při vaření ho můžete použít jako čerstvý i sušený. Využívají se jeho plody i listy.
Při přípravě masa využijete například rozmarýn, bazalku nebo oregano. Rozmarýn zlepšuje prokrvení, posiluje paměť a napomáhá k lepšímu soustředění. Je účinný také při problémech s játry a žlučníkem. Hodí se především k tučnému masu. Můžete ho využít při pečení skopového, vepřového nebo kachního masa. Bylinky jako oregano nebo bazalka jsou součástí zejména středozemní kuchyně. Hodí se tak i k přípravě různých těstovinových omáček a pizzy. Bazalku si můžete vypěstovat i doma v květináči, na konci léta ji usušit a uložit do kořenky. Napomáhá správnému trávení i při nervozitě.
Při pečení vám přijdou vhod bylinky jako anýz, hřebíček nebo zázvor, které dodají vašim domácím dobrotám úžasné aroma. Zejména zázvor se dnes dostává do povědomí široké veřejnosti. Můžete ho zakoupit jako sušený i čerstvý. Je bohatý na esenciální oleje, podporuje chuť k jídlu, usnadňuje trávení a pomáhá při nevolnosti. Zároveň svou vůní navozuje relaxační atmosféru. Už naše babičky při vaření a pečení využívaly skořici. Tato aromatická kůra vynikne zejména v kombinaci s jablky a hruškami. Říká se o ní, že potlačuje chuť k jídlu, je tedy vhodná i při hubnutí.
Jsou také přírodním lékem
Určitě to znáte. Rýma a nachlazení, nesnesitelná bolest hlavy, střevní potíže, bolesti kloubů nebo břicha. Pokud nechcete užívat klasická léčiva z lékárny, vyzkoušejte přírodní medicínu. Přírodní cesta je často pomalejší, ale z dlouhodobého hlediska jistě účinnější. Z bylinek si můžete připravit čaje i obklady. Ve specializovaných obchodech se zdravou výživou často zakoupíte i různé bylinné kapky a směsi, které tvoří komplex několika bylin, jejichž účinky se vzájemně doplňují a posilují.
Skvělý parťák při hubnutí
Velmi oblíbené je užití bylinek při hubnutí a při dodržování zdravého životního stylu. Mezi ty nejznámější patří například chlorella, psyllium nebo kopřiva. Chlorella je považována za nejsilnější přírodní antibiotikum. Tato zelená sladkovodní řasa podporuje detoxikaci organismu a pomáhá tělu zbavit se škodlivých látek, což může mít vliv nejen na vaši váhu, ale také na kvalitu pleti, pokožky a vlasů. Významnou bylinou je v tomto ohledu i psyllium, neboli semena jitrocele indického. Psyllium je vlastně vláknina, která dokáže pročistit zažívací trakt, zahnat pocit hladu a srovnat metabolismus. Její účinky byste rozhodně neměli podceňovat.
I vy můžete doma pěstovat bylinky
Při pěstování máte několik možností. Bylinky si můžete vsadit do své zahrádky nebo je nechat v truhlíku či v květináči doma nebo na terase. Ideální je zakoupit si semínka, případně malé sazenice. Velké byliny zakoupené v supermarketu jen málokdy vydrží déle než měsíc. Bylinky je potřeba vysévat řídce. V okamžiku, kdy bylina začne vytvářet lístky, je dobré ji přesadit do samostatného květináče. Při pěstování doporučujeme využít univerzální substrát a rovněž také hlínu z kompostu. Velká část bylin je suchomilná a tedy citlivá na přelití. Při napadení škůdci se doporučuje postižený stonek odstřihnout.