Dýně jsou všude kolem, ale nevíte co s nimi? Dýňová polévka vás už nebaví? V tomto článku vám přinášíme velkou dýňovou inspiraci! Dali jsme dohromady stručné info o jednotlivých druzích dýně a jejich využití v kuchyni.

HOKKAIDO

Začněme tou nejznámější a u nás asi nejběžnější. 

Hokkaido je jediná dýně, která se nemusí loupat. Slupka tepelnou úpravou změkne, takže dýni stačí před vařením pouze umýt a zbavit semínek uprostřed.

Je bohatá na vitamíny a minerály, obsahuje hodně vlákniny, a zároveň má nízkou energetickou hodnotu

Tento typ dýně je opravdu univerzální, lze ji upravit jak na slano (polévky, omáčky, příloha, na gril), tak na sladko (buchty, pyré, kompoty). Její úprava je nejen snadná, ale i rychlá – v troubě vám krásně změkne do 20 minut

Tip na recept: Dýňové risotto

Příprava: 30 – 40 minut

Porce: 4

Ingredience:

  • ½ dýně hokaido
  • 1 větší šalotka
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g rýže arborio
  • 100 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 3 snítky tymiánu
  • 50 g másla
  • 40 g parmezánu
  • sůl, pepř
  • 1 lžička medu
  • šťáva z citronu
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 200°C.
  2. Polovinu množství dýně nakrájejte nahrubo, dejte na plech, osolte a dejte péct do trouby do měkka. 
  3. Zbytek dýně nakrájejte na kostičky cca 1 x 1 cm. Dýni opečte na pánvi s olivovým olejem do zezlátnutí. 
  4. Šalotku i česnek nakrájejte na drobno a přidejte na pánev. Orestujte do sklovata.
  5. Přidejte rýži, lehce zarestujte a zalijte bílým vínem. Nechte odpařit všechen alkohol a postupně zalévejte zeleninovým vývarem. Osolte a vývar doplňujte podle potřeby. 
  6. Upečenou dýni dejte do stolního mixéru a rozmixujte na pyré. Pokud bude potřeba, můžete přidat trochu zeleninového vývaru, aby se dýně dobře rozmixovala. 
  7. Jakmile bude rýže hotová, stáhněte plamen na minimum. Přidejte cca 5 lžic dýňového pyré, tymián, máslo, nastrouhaný parmazán a dobře promíchejte. 
  8. Risotto podle chuti osolte, opepřete, přidejte lžičku medu a pár kapek citronové šťávy.

     

     
     
     
     
     
    View this post on Instagram
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Foodphotographer & foodstylist / Monika Kóňová (@lapetit.sk)

 

ŠPAGETOVÁ DÝNĚ

Dužina této dýně má vláknitou strukturu, která po tepelné úpravě supluje špagety nebo nudle do polévky. Není tedy divu, že se těší velké oblibě u lidí s paleo, whole 30 nebo nízkosacharidovým stravovacím režimem. Ideální je dýni přepůlit a péct v troubě na 180°C řeznou stranou dolů asi půl hodiny. Špagety, které získáte po rozebrání dužiny, můžete podávat klasicky s omáčkou nebo zapečené se sýrem a jinými dobrotami. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danae Halliday (@reciperunner)

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erin | The Wooden Skillet (@thewoodenskillet)

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Danae Halliday (@reciperunner)

 

MUŠKÁTOVÁ DÝNĚ

Větší a těžší kousek. Tahle žebrovaná krasavice váží obvykle okolo šesti kilo, což je dobré mít na paměti, pokud si pro ni jdete pěšky na trh nebo do obchodu. Zvenku by měla mít charakteristické bílé ojínění, uvnitř je sytě oranžová. Má nasládlou chuť a hodí se tak zejména pro přípravu pyré, kompotů nebo buchet. Skvělá je ale i naslano – třeba jako omáčka k těstovinám nebo součást curry. 

Tip na recept: Dýňový chlebíček

Ingredience:

  • 2 vajíčka
  • 90 g řepkového oleje
  • 140 g třtinového cukru
  • 220 g dýňového pyré
  • 50 g mléka
  • 225 g hladké mouky
  • Lžičku skořice
  • Lžičku perníkového koření
  • Lžičky kypřicího prášku
  • Půl lžičky sody 
  • Špetku soli

Na ozdobu:

  • 150 g smetanového sýru
  • Dvě lžíce moučkového cukru
  • Hrst pekanových ořechů
  • Půl lžičky skořice

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180°C a formu na chlebíček vymažeme olejem.
  2. Ve velké míse smícháme pyré, olej, cukr a mléko. Přidáme vajíčka a prošleháme do hladké směsi.
  3. Ve vedlejší míse smícháme mouku, koření, kypřicí prášek, sodu a sůl.
  4. Směs mokrých i suchých surovin smícháme do jednoho hutného těsta, to poté přelijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct do rozpálené trouby na cca 1 hodinu.
  5. Před vyndáním raději zkusíme párátkem, zda je chlebíček opravdu dopečený, poté necháme zcela vychladnout. 
  6. Když je chlebíček již studený, smícháme smetanový sýr s cukrem. Tímto krémem chlebíček ozdobíme, nakonec poklademe nahrubo nasekanými ořechy a lehce posypeme skořicí. 

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida por Jana Šmíd Winterová (@jana_smid_winterova)

 
 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida por 🦷Lek. dent. Aldona Siek🍪 (@dr_aldi_cooks)

MÁSLOVÁ DÝNĚ

Tvarem připomíná hrušku, její chuť je máslová a lehce oříšková. Je ideální na pečení, které dá její oříšková chuti krásně vyniknout. Zkuste ji naplnit směsí podle vaší chuti a zasypat sýrem anebo jednoduše nakrájet na plátky, posypat bylinkami či kořením a zakápnout olejem. Na zahřátí v sychravých podzimních dnech vřele doporučuji zejména chilli, drcený kardamom, curry, kurkumu, nebo skořici s javorovým sirupem. Mňam!

Pokud nejen rádi vaříte, ale i tvoříte, tak se určitě inspirujte našimi tipy, jak vyřezat přízračnou dýni ZDE

No more articles