Češi mají o podobě Vánoc jasnou představu. Sníh za oknem, kapr na talíři a v televizi loupe Popelka oříšky. Ale jak to vypadá jinde ve světě? To se budete divit! Máme pro vás 7 bláznivých vánočních podivností, o kterých se vám ani nesnilo.

1) Řecko – nazdobené lodičky

Vánoční koledníky v Česku dobře známe, ale málokdy je načapáme s dřevěnou loďkou v ruce. Zato v Řecku je to národní tradice. Děti si své malé loďky vyzdobí zlatou barvou, ozdobí ořechy a pak s nimi běží do ulic koledovat. Co víc, Řekové zdobí i velké lodě a čluny pomocí světýlek, stejně jako to my děláme s vánočními stromečky.

Proč to dělají?

Řekové jsou námořníci tělem i duší a loď je pro ně důležitý symbol. Zdobením člunu vzdávají úctu námořníkům, kteří věnovali svůj život moři pro dobro svého národa a rodiny. O Vánoce navíc člun symbolizuje plavbu vstříc novým zítřkům, které následují po narození Ježíše Krista. Kdoví – kdybychom měli vlastní moře, možná teď také každý zdobíme svou loďku.

2) USA – okurka na stromeček

Mezi ozdobičkami v amerických domácnostech vždycky najdete jednu, která má tvar kyselé okurky. Tradičně se každý rok schovává na vánoční stromek, a kdo ji najde jako první, čeká ho veliké štěstí. Pokud okurku první spatří jedno z dětí, dostane za odměnu dáreček navíc.

Proč to dělají?

Neznamená to, že by Američané byli extra odvázaní z okurek. Nikdo vlastně přesně neví, kde se tato tradice vzala. Někdo říká, že ji v 19. století zavedli obchodníci, kteří ozdobičky importovali z Německa. Jiní zas tvrdí, že je to pocta vojínovi z Americké občanské války, kterého drželi v zajetí a nechali hladovět. Na pokraji smrti hladem si od dozorce vyprosil okurku, která mu zachránila život.

3) Austrálie – dárek letních prázdnin

Všude není v prosinci zima. Třeba protinožce v Austrálii navštěvuje Ježíšek zrovna začátkem léta. Zatímco my se krčíme u topení ve svetru a popíjíme teplý svařák, Australané navlékají plavky, tílka a jdou na pláž grilovat masíčko ve stylu typického australského BBQ!

Nejvíc se to hodí do krámu malým nezbedům, jelikož jim zrovna začínají letní prázdniny. Mají tedy spoustu volného času na to, aby se vyřádili s hračkami, které najdou pod stromečkem. Tak jim společně držme palce, ať si přitom neuženou úpal! 🙂Australské Vánoce

4) Mexiko – na dobroty s tyčí

Mexické děti pořádají před Vánoci náboženské průvody Posada. Chodí od domu k domu a připomínají si, jak Josef a Marie hledali přístřeší, než se narodil Ježíšek. Nakonec je do posledního domu pustí a následuje oslava. Chybět nesmí papírová ozdoba ve tvaru hvězdy, která je plná ovoce dobrot. Jmenuje se piñata a aby se do ní děti dostaly, musí ji rozbít dřevěnou tyčí.

Proč to dělají?

Tradičně se piñata považovala za symbol boje proti sedmi smrtelným hříchům – každý cíp hvězdy představoval jeden hřích. Odměna proto čekala každého, kdo ji rozbil.  Dnes má piñata spoustu tvarů a používá se při různých příležitostech, třeba při narozeninových oslavách. Sladkosti v ní ale najdete vždycky. 🙂

Jak vypadá pinata?5) Čína – jablečné Vánoce

Kdo rád štrůdl nebo mošt, tomu by udělaly čínské Vánoce radost. Ostatním doporučujeme, aby si v prosinci zvolili jinou turistickou destinaci. Číňané Ježíškovo narození moc neslaví – připomíná si ho asi jen 1 % obyvatelstva. Poslední dobou ale přišli se svým vlastním zvykem – dávají na Štědrý den jablíčka zabalená do ozdobného papíru. Nevěřili byste tomu, ale obchody jsou jich před Vánoci plné!

Proč to dělají?

Může za to hra se slovy. Jablko se čínsky řekne ping guo a Štědrý den zas ping an ye. No, a jelikož slovo ping znamená mír, tamní obyvatelé dali tyhle obraty dohromady a nová tradice byla na světě. Pokud vám tedy někdo z Číny dá k Vánocům jablko, pamatujte, že vám přeje pouze mír a pohodu.

6) Itálie – dárky nosí čarodějka

Italské děti musí čekat na dárky o něco déle, než je u nás zvykem. Štědrý den je sice důležitá část tamních Vánoc a mrňata dostanou nějakou tu drobnost, ale hlavní nadílky se dočkají až 6. ledna v den slavnosti Zjevení Páně. Co víc, dárky jim nenosí Ježíšek ani Santa Klaus, ale proslulá čarodějka Befana!

Kde se vzala?

Podle staré legendy se u Befany doma zastavili Tři králové, když byli na cestě do Betléma. Nabídli čarodějce, že s nimi může jít obdarovat Ježíška, ale Befana odmítla. Až později si to rozmyslela, zabalila pytel plný dárků a vydala se Betlém hledat sama. Ztratila se však ve vánici a dodnes bloudí. Proto alespoň rozdává dárky všem dětem, na které narazí.Čarodějka Befana

 

7) Venezuela – mše na bruslích

Nejbláznivější zvyk mají v hlavním městě jihoamerického státu Venezuela. Od 16. do 24. prosince se tam konají tradiční ranní mše, na které se tradičně dojíždí na kolečkových bruslích. Nelžeme! Některá sousedství kvůli tomu dokonce uzavírají ulice pro motoristy, aby měli účastníci snadnou cestu. Někomu se zkrátka nepoštěstí mít ledové kluziště, tak si musí pomoct jinak. 🙂

Líbí se vám bláznivé vánoční tradice ze světa? Co takhle některou zavést u nás? Nebo byste tradiční české Vánoce za nic neměnili? Dejte nám vědět do komentářů, budeme rádi za každou odezvu. A pokud znáte nějaké zajímavé zvyky, které jsme vynechali, určitě se o ni podělte – moc rádi se nad nimi podivíme.

Přejeme veselé Vánoce všem čtenářům!

No more articles