Ořechy, oříšky, nuts. Ať už pojmenujete tyto plody nabité zdravými tuky jakkoli, měly by tvořit neodmyslitelnou součást jídelníčku každého z nás. Jak se v tom množství ořechů vyznat?  V minulém článku jsme Vám představili první vlnu úžasného chroupání od odborníka na slovo vzatého, Mr. Nutly – oříškový someliéra. Jste připraveni na další vlnu chrrroupání?  

ARAŠÍDY VE WASABI TĚSTÍČKU

Arašídy jako luštěniny v ořechovém kabátku jsou samy o sobě skvělou pochoutkou bohatou na bílkoviny podporující činnost našich svalů, napomáhající správné funkci imunitního systému i procesu dýchání a mající největší sytící efekt. Ačkoli jsou arašídy i v přírodní formě výbornou pochoutkou, která je často spojována s asijskou kuchyní, přináší Vám Mr. Nutly ještě o kousek více arašídové Asie přímo na Váš talíř.

Arašídy ve wasabi těstíčku neobsahují žádné zbytečné přídatné látky, kdy je například při procesu jejich zpracování použit slunečnicový olej jakožto rostlinný olej s vysokým bodem kouře, jenž se při procesu výroby arašídů ve wasabi těstíčku nepřepaluje.  Mr. Nutly tak zaručuje, že ani ochucené oříšky nemusí být hříchem, kterému byste se měli ve svém jídelníčku vyhýbat.

KOKOS STROUHANÝ

Kokosový ořech jako exotická pochoutka bohatá na vlákninu napomáhající správnému trávení. Kromě vlákniny má samozřejmě kokos také další benefity jako významné množství vápníku pro zdraví kostí, ale také sodíku či draslíku pro podporu funkce svalů i celé nervové soustavy.

Kokos obsahuje na rozdíl od jiných druhů ořechů více nasycených mastných kyselin, jejichž množství byste měli ve Vašem jídelníčku korigovat a balancovat nenasycenými mastnými tuky z rostlinných olejů, semínek a jiných ořechů. Není ale třeba házet kvůli tomuto na kokos špatné světlo. Přeci jen jej nebudete jíst denně na kila, pestrost také ve zdrojích tuků do kvalitního jídelníčku patří a strouhaný kokos v nedělním koláči, vánočním cukroví nebo v ranním smoothie nemůže být na škodu.

PINIOVÉ OŘÍŠKY

Semínkem ze šišky borovice k menší únavě a vyčerpání. Ačkoli jsou piniové oříšky řazeny a nazývány ořechem, jedná se o semínko bohaté na obsah železa podporující činnost nejen mozku a zabraňující tzv. chudokrevnosti. Často jsou piniové oříšky pro svou vzácnost nazývány ořechovým kaviárem, jelikož šišky obsahující semínka rostou až tři roky, než se otevřou k možnosti sklizně.

Využít je můžete například pro výrobu pesta, které povznese Váš těstovinový pokrm o úroveň výše. Pestem to ale nekončí! Posypte si piniovými oříšky salát nebo ranní kaši a dodejte svému tělu dávku vitaminu B i nemalé množství bílkovin, které napomůžou nasycení a měly by být obsaženy ve všech jídlech dne.

MAKADAMOVÉ OŘECHY

Nejtučnější ořechový poklad s chutí másla. Makadamové ořechy obsahují na 100 g velké množství tuků (75 g), kdy je naprostá většina tzv. mono nenasycených mastných kyselin, které pozitivně působí na Váš kardiovaskulární systém. Zároveň jsou pro vysoký obsah tzv. flavonoidů makadamové ořechy skvělým antioxidantem posilující Vaši obranyschopnost.

Svým vzhledem se podobají lískovým ořechům, jejich chuť je ale výrazně lahodnější! Nasekejte si je do domácích sušenek nebo na salát. Rozhodně tím dodáte jídlu na jemnosti a podpoříte udržení zdravé hodnoty hladiny cholesterolu v krvi.

PEKANOVÉ OŘECHY

Ne nadarmo připomínají pekanové ořechy svým vzhledem lidský mozek. Skrze obsažený L-arginin totiž podporují Vaši paměť, kognitivní neboli poznávací funkce a stimulují například růst vlasů. Podobají se sice tvarem vlašským ořechům, jsou ale svou chutí jemnější a krémovější.

Přidáním pekanových ořechů například do domácí granoly podpoříte také zdraví své pokožky, jelikož pekany v sobě obsahují nemalé množství zinku. Kromě mononenasycených mastných kyselin napomáhajících zdraví Vašeho srdce a cév obsahují pekanové ořechy také polynenasycené mastné kyseliny, které není naše tělo schopno vytvořit si samo a musíme je přijímat skrze stravu. Takže pekanům třikrát zdar!

PARA OŘECHY

Denní dávku selenu, s para hrdě doženu. Pouze dva para ořechy denně zajistí Vaši potřebu selenu, který podporuje kvalitu Vašich nehtů, vlasů a správnou činnost štítné žlázy. S para ořechy se můžete setkat také pod názvem brazilský ořech, a to pro jejich export z brazilského přístavu Para.

Ani s těmito „selenovými poklady“ to ale nepřehánějte. Opravdu denně stačí pouze jeden nebo dva para ořechy. Při dlouhodobé větší konzumaci by docházelo k předávkování selenem a projevům jako je nevolnost, zvýšená podrážděnost nebo únava. Pro svou jemnost jsou ale para ořechy skvělým doplňkem smoothie nebo domácího müsli.

PAPÁJA PLÁTKY

Podpora trávení s nádechem letní dovolené. Papája od Mr. Nutlyho je pouze čistým sušeným ovocem, které Vás na chvíli přenese za exotikou. Pro obsažený enzym papain napomůže papája Vašemu trávení, takže jako dezert po těžším obědě se jeví tyhle ovocné plátky jako skvělá varianta. Pro vysoký obsah draslíku přispěje papája také ke správné činnosti nervové soustavy a normálnímu krevnímu tlaku.

Nasypat pár plátků do salátu nebo je smíchat s oříšky a jogurtem jako rychlou plnohodnotnou svačinku. Rozhodně se vyplatí si tuhle exotiku v plátcích dopřát ve svém jídelníčku každý den.

GOJI

Čínská superpotravina připomínající českou rozinku. Malé červené plody kustovnice čínské neboli goji se hodí nasypat na ranní kaši nebo přidat do domácího müsli, jelikož tím doslova nadopujete tělo vitaminem C. Ten podporuje Vaši obranyschopnost a v kombinaci s antioxidanty obsaženými v goji tak podpoříte Váš organismus v boji s okolními viry a bakteriemi.

I přesto, že se jedná o ovoce, obsahuje goji nikoli zanedbatelné množství bílkovin (14,3 g na 100 g produktu), takže napomůže také nasycení z jídla o ni doplněné.

Goji od Mr. Nutlyho není samozřejmě ničím doplněna a jedná se tak o čistou vitaminovou bombu.

MOCHYNĚ

Kyselkavou chutí proti bacilům i stárnutí. Mochyně peruánská neboli physalis je skvělým zdrojem vitaminu C, má silné antioxidační účinky a obsahuje také vitaminy skupiny B, které udržují Váš mozek ve střehu a podporují mimo jiné správnou činnost srdce. Pro močopudné účinky se sušená mochyně využívá také v čajových směsích a její konzumaci může napomoci při začínajícím zánětu močových cest.

Svou kyselkavou chutí se hodí do ovocných smoothie nebo jako doplněk ořechových směsí, které spolu s jogurtem a ovoce vytvoří plnohodnotnou svačinku.

DATLE BEZ PECEK

S datlemi za lepším trávením i známkami ve škole či výsledkům v práci. Pojďme ale popořádku. Datle jsou sladkým ovocem bohatým na obsah vlákniny, a to rozpustné i nerozpustné. Napomáhá tak nejen nasycení po jídle, ale zejména udržuje vaše střeva formě a podporuje pohyb a zpracování stravy v trávicím traktu. Pro vysoký obsah vitaminů skupiny B mohou datle podpořit soustředění a dodat tělu, resp. Vašemu mozku potřebnou energii.

Pro vysoký obsah přirozeně se vyskytujících cukrů se datle hodí jako rychlý zdroj energie na túry nejen v horách. Můžete je konzumovat jen samotné, kdy je Mr. Nutly přináší již vypeckované pro lepší konzumaci, nebo je rozemlít a vytvořit z nich domácí datlové tyčinky.

MERUŇKY

Možná méně oranžová, za to ale opravdová! Nesířené sušené meruňky od Mr. Nutlyho možná nekřičí oranžovou barvou, jak je tomu často v běžných obchodech. O to více zdraví v sobě ale obsahují.

Tyto meruňky navíc neobsahují přidaný cukr, jsou proto skvělou variantou sušeného ovoce, které si můžete přidat do ranního jogurtu, domácí granoly nebo třeba jen tak na zobání před tréninkem. Konzumací meruněk dodáte tělu draslík, fosfor či hořčík, které podporují správnou činnost nervové i svalové soustavy.

MELOUN CANTALOUPE PLÁTKY

Sladká zelenina meruňkové barvy podobná svou chutí mangu. Tak by se dal meloun cantaloupe připodobnit běžnějším sušeným plodům. Proč ale nezkusit větší exotiku a vyzkoušet cantaloupe od Mr. Nutlyho. Není ošetřen siřičitany, takže si pochutnáte na jeho přirozené chuti. Je bohatý na vitamin C i betakaroten, který je potřebný pro udržení normální stavu pokožky i zraku a napomáhá správné funkci imunitního systému.

Je skvělým doplňkem do letních salátů, dokonale osladí ranní ovesnou i krupičnou kaši nebo povznese Váš oříškový mix o exotický kus dál.

FÍKY LERIDA

Medově sladké potěšení! Dopřejte si tuto zcela přírodní a luxusní odrůdu fíků od Mr. Nutlyho. Doplníte tělu vitamin B1 a B2 přispívající k normální činnosti nervové soustavy, snížení míry únavy a udržují ve formě Vaši pokožku. Pro vysoký obsah vlákniny jsou navíc fíky skvělou prevencí proti vzniku onemocnění tlustého střeva a jsou i ve farmacii využívaným přírodním projímadlem nejen na cesty.

Nasekejte je do koláče nebo vánočního chlebíčku, přisypte k oříškové směsi nebo jen tak zobejte při procházce. Především Vaše střeva Vám za tuto pochoutku poděkují.

BANÁN PLÁTKY

Král draslíku v sušené formě. Banán je znám pro svůj vysoký obsah draslíku a hořčíku, které napomáhají fungování Vašeho srdce, cév i nervové soustavy a podporují správnou činnost svalů. Do plátků od Mr. Nutlyho nejsou přidány žádné další látky, takže si vychutnáte jejich banánově přirozenou sladkou chuť, která je ideální do domácí granoly nebo müsli.

Při špatné náladě Vám mohou tyto banánové plátky zajistit úsměv na tváři, a to pro obsah tryptofanu, který Vaše tělo přemění na serotonin neboli hormon štěstí.

ZÁZVOR KOUSKY

Přírodní imunitní vzpruha! Zázvor se zvláště v období chřipek a nachlazení využíván jako skvělá podpora imunity a přírodní doplněk stravy. Je bohatý na antioxidanty podporující Vaši obranyschopnost a působí protizánětlivě například při nemoci dýchacích cest. Ačkoli je typický svou štiplavou chutí, napomůže také Vašemu trávení jako přírodní antibiotikum při případné nevolnosti nejen na cestách.

Zázvorové kousky se skvěle hodí jako osvěžení podzimního koláče nebo je lze zalít horkou vodou a popíjet s medem a citronem jako čaj.

LNĚNÁ SEMÍNKA ZLATÁ

Zlatá dávka vlákniny a zdravých tuků. Lněná semínka jsou nenahraditelných rostlinným zdrojem omega-3 mastných kyselin, které si Vaše tělo nedokáže samo vytvořit a musí je tak přijímat ze stravy. Napomáhají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi a jsou skvělým zdrojem vlákniny podporující činnost střev.

Ženy ocení zejména jejich schopnost zmírnit předmenstruační symptomy. Lněné semínko je vhodné konzumovat rozemleté nebo je v ústech pořádně rozkousat. Pro svou oříškovou chuť a vysoký obsah bílkovin se hodí do smoothie nebo koláčů.

Využít jej můžete také jako tzv. lněné vejce, kdy smícháte 1 polévkovou lžíci mletých lněných semínek se 3-4 lžičkami vody. Následně necháte směs 10-15 minut odstát, aby semínko nasáklo vodu a vytvořilo hmotu o konzistenci vajíčka.

SEZAM LOUPANÝ

Sezamem pro lepší myšlení i využití tuků ze stravy. Sezamová semínka jsou využívána jako posyp na pečivo, k ochucení salátů, do exotických masových směsí nebo tvorbu domácí tahini pasty, která se hodí jako dip k čerstvé zelenině. Sezamové semínko obsahují vysoké množství vápníku, hořčíku a fosforu, které slouží ke správné činnosti kosterní nebo nervové soustavy.

Zároveň jsou sezamová semínka zdrojem tzv. polynenasycených mastných kyselin, které musíte přijímat ze stravy, jelikož si je Vaše tělo neumí vytvořit samo. Jako zdroj tuků tak sezamové semínko podporuje Vaše srdce a cévy. Zajímavostí je, že sezam obsahuje nemalé množství bílkovin (19 g bílkovin na 100 g produktu), které jsou svou strukturou velmi podobné bílkovinám slepičího vejce.

KONOPNÁ SEMÍNKA LOUPANÁ

Máslová chuť, žádné namáčení a vysoký obsah omega-3 mastných kyselin prospěšných pro činnost srdce. To je jen krátké shrnutí skvělých vlastností konopných semínek. V kuchyni je můžete využít na výrobu pesta nebo másla, hodí se také jako zdroj bílkovin i tuků do smoothie či k posypu domácího pečiva a salátu.

Na rozdíl od jiných zdrojů rostlinných bílkovin, obsahují konopná semínka bílkoviny tzv. plnohodnotné neboli obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin, které si Vaše tělo nedokáže vytvořit samo a je třeba je přijímat ze stravy. Semínka na rozdíl od listů a květu neobsahují látky mající psychotropní účinky. Náladu Vám tak možná konopná semínka nezmění, Vaše zdraví ale podpoří ve velkém.

KEŠU PRAŽENÉ SOLENÉ 

Pražené solené kešu od Mr. Nutlyho jsou výjimečné svým nízkým obsahem soli (pouze 1,4 g soli na 100 g oříšků) a užitím malého množství slunečnicového a řepkového oleje pro účely pražení. Tyto oleje mají vysoký bod kouře, který zaručuje, že se při jejich zahřátí v rámci pražení neuvolňují zdraví škodlivé látky a oleje se nepřepalují.

MANDLE UZENÉ

Ačkoli tyto mandle procházejí procesem pražení, dohlédl Mr. Nutly, aby byly užity jen kvalitní oleje (řepkový a slunečnicový), které se při vysokých teplotách při pražení nepřepalují. Zároveň je pohlídán i obsah soli, který je u nepřírodních ořechů často příliš vysoký. Uzené mandle Mr. Nutly obsahují na 100 g výrobku pouze 1,4 g soli, tudíž se nemusíte bát, že to s jejím množstvím přeženete. Mr. Nutly tu jednoduše hlídá Vaše zdraví za Vás.

Utíkejte objevit celou nabídku!

 

No more articles