Sníte o vlastní zahrádce? Přišel čas si ten sen splnit! Půda je vyhřátá a rostlinkám se v ní teď bude dařit, takže musíme využít příležitosti. Přinášíme vám tipy na 5 druhů zeleniny, které můžete hned začít pěstovat na zahrádce – vystačíte si jen se semínky a s notnou dávkou péče. Tož navlékněte pracovní oblečení a chopte se motyky, jde se na věc!

1) Hrášek

V dubnu určitě doporučujeme zasít hrách. Je to nenáročná plodina, takže do začátku své pěstitelské kariéry nemůžete zvolit lépe. Semena sázíme do vyschlé zeminy, aby neshnila, ideálně do hloubky kolem 3–5 cm. Mezi rostlinkami necháváme místo 5 cm, mezi řádky alespoň 20 cm. Díky dlouhým kořenům získává hrách vláhu z hluboké půdy, takže ho skoro nemusíme zalévat. Vysoké rostlinky (nad 70 cm) podpíráme tyčkami. Sklízet můžeme přibližně po 12 týdnech. Je třeba pamatovat, že nejdříve zrají lusky vespod, proto je sbíráme jako první. Rostlinka pak může dál kvést a produkovat další plody.

2) Mrkev

V půlce dubna vytasíme mrkve. Půdu pro ně musíme nejprve zpracovat a okopat, nesmí totiž být kamenitá ani převlhčená. Později si vystačíme jen s občasným okopáním podle potřeby. Semínka zasazujeme cca 5 centimetrů od sebe do hloubky 1–2 cm a vybíráme pro ně místo na sluníčku. Mezi řádky si necháme alespoň 30 cm širokou mezeru, aby měla každá rostlinka dost živin. Záhonek hlídáme a je-li nutné, občas ho pohnojíme a zbavíme plevelu. Kořen by neměl být vidět, jinak může zezelenat a je náchylný k útoku škůdců. Pokud vykoukne ven z půdy, zakryjeme ho hlínou. Rané odrůdy mrkve sklízíme po 10–12 týdnech.

Vegetable garden in late summer. Herbs flowers and vegetables in backyard formal garden. Eco friendly gardening

3) Špenát

I Pepek Námořník na naší zahrádce zaplesá radostí, protože budeme pěstovat špenát. Je nenáročný a navíc ho můžeme sklízet několikrát za rok, jelikož zraje už po 7–8 týdnech. Semínka sázíme 4 cm hluboko do silně hlinité půdy a necháme mezi nimi prostor alespoň 15 cm. Špenát potřebuje hodně živin, proto je třeba záhonek důkladně odplevelovat a případně i přihnojit. Také ho musíme udržovat vlhký, jelikož špenát v suchu vykvete a zhořkne – květu se proto vyhýbáme jako čert kříži. Ke sklizni nám stačí 6 nebo 7 listů, které opatrně odřízneme cca 3 cm nad zemí.

4) Petržel

Pokud si troufnete na delší závazek, sáhněte po kořenové petrželi, v dubnu máte poslední šanci! Sklízet budete sice až na podzim, ale tahle vitamínová bomba za to stojí. Záhon nejprve musíme důkladně zpracovat, jelikož petržel nemá ráda kamenitou půdu, která způsobuje deformaci kořene. Hlínu proto zryjeme a zkypříme a teprve pak zasadíme semínka, která patří do hloubky 2 cm. Každému semínku necháme místo 30 x 10 cm. Petržel může klíčit i několik týdnů a je přitom náročná na zalévání, jinak semínka zaschnou. Půdu udržujeme kyprou a pravidelně ji zbavujeme plevelů. Doporučujeme používat hnojiva s co nejnižším obsahem dusíku, například kompost a zahradnický odpad. Na sklizeň můžeme být připraveni přibližně za půl roku.

5) Ředkvička

Další skvělou odrůdou pro duben jsou ředkvičky. Daří se jim v humózních hlinitých půdách a mají rády sluníčko. Semínka sázíme do hloubky 1 cm a každé rostlince necháme místo cca 10 x 10 cm. Ředkvičky velmi rychle klíčí, z hlíny se vyklubou už po prvním týdnu. Proto je můžeme použít jako značkovací plodiny, které nám pomohou s orientací na záhonku. Ideálně s nimi můžeme označit třeba výše zmíněný kedluben, který klíčí dlouho. Kvůli rychlému růstu potřebují dostatek živin a vláhy, proto by se měly pravidelně zalévat. Ale pozor! V nadměrně vlhké půdě mají ředkvičky sklon zahnívat, proto se hodí pravidelně používat menší dávky dešťové vody, abychom je moc nezavodnili. Sklízet můžeme už po 4–6 týdnech.

Tak co na to říkáte, vydáte se objevovat taje zahradnictví? Pokud ano, nezapomeňte se nám pochlubit svými pěstitelskými úspěchy a nafoťte pro nás svou úrodu! Přejeme hodně štěstí a radostných jarních dní strávených pod širým nebem! 🙂

No more articles