Jak si jednoduše vyrobit domácí kvásek? Ukážeme vám jednoduchý postup krok za krokem. Kváskem lze nahradit veškeré droždí používané v receptech, jen je potřeba upravit množství tekutiny v receptu. S těstem z kvásku se pracuje stejně jako s kynutým. Celý proces trvá 8 dní

Den 1. a 2.

Ve velké sklenici smícháme 80 g celozrnné mouky a 120 ml vody, měli bychom mít hustou kaši. Sklenici necháme pootevřenou stát na kuchyňské lince dva dny.

Den 3.

Třetí den bychom měli vidět bublinky, opět přidáme 80 g tentokrát hladké mouky a 120 ml vody a řádně promícháme, aby nebyly ve směsi hrudky. Opět necháme sklenici pootevřenou a na kuchyňské lince. Pokud žádné bublinky nevidíme, necháme tento krok na další den.

Den 4., 5., 6. a 7.

Opět přidáme 80 g hladké mouky a 120 ml vody každý den a necháme pootevřené na kuchyňské lince. 6. den bychom měli vidět již mnoho bublinek a cítit kvašený zápach, to je znak toho, že je kvásek aktivní.

Den 8.

Kvásek by měl být již velice aktivní a měl by tvořit mnoho bublinek a být lehce nafouklý, podobně jako je ten z droždí. V této fázi je kvásek vhodný na pečení. Pokud ho budete často používat, nechte ho na kuchyňské lince a krmte každý den jako doposud. 

Pokud tak často nepečete, uchovávejte domácí kvásek v lednici, stačí ho krmit jednou za týden. To, že kvásek potřebuje více mouky poznáte tak, že se od směsi oddělí tmavá tekutina. 

Další čtení pro soběstačné

Rádi si vyrábíte věci doma, namísto toho, abyste je kupovali v obchodě? Tyto články by vás mohly zajímat:

No more articles