Občas ani ten nejlepší čistící prostředek neodstraní nečistoty tak, jak bychom chtěli. Zápach v lednici zůstane i po umytí a sklenice ztratí lesk i přesto, že je o ně dobře postaráno. Dnes máme sice na výběr z mnoha čistících prostředků, ale ty ne vždy odvedou práci na 100 %. Rozhodli jsme se tedy vsadit na rady babiček a zkusit na to jít postaru, s výbavou kterou najdeme v každé kuchyni.

Ocet – ideální dezinfekce při čištění lednice i kuchyně všeobecně. Nejúčinnější je nejspíš na odstranění usazenin ve varné konvici. Stačí do konvice nalít vodu, přidat dvě lžíce octa a zapnout.  Po vylití očistíme vnitřek konvice houbičkou a případně vyměníme vodu a ještě jednou ji necháme projít varem. Po vodním kameni se slehne zem. Octová voda přijde vhod i všem, kteří si zakládají na čistých zrcadlech – umí s nimi skutečné divy. Stačí umýt a po zaschnutí důkladně vyleštit.

Citron – pomocník každým coulem. Nejen, že odstraňuje zápach ale umí navrátit bílé košili bělost, kterou ztratila. Stačí pouze pár plátků do pračky společně s prádlem a po vytažení se nebudete stačit divit.

cleaning; natural; bicarbonate; eco; sodium; home; soda; house; baking; spring; lemon; products; salt; sponge; white; laundry; ingredients; detergent; green; kitchen; friendly; yourself; washing; powder; traditional; surface; toxic; reflective; cheap; eco

Cibule – nechce se vám do umývání lednice, ale vadí vám zápach, který cítíte vždy po otevření?  Rozkrojte cibuli a vložte v misce do lednice. Nechejte minimálně jeden den a poté s klidem vyhoďte. Hlavně si to nepopleťte a nekrájejte do pokrmů. 🙂

Jedlá soda – kouzelný prášek, který umí i nemožné. Soda má mnoho využití a je hojně využívána i dnes. Je ideální na usazeniny od čaje či kávy. Ve spolupráci s octem dokáže špičkově vyčistit odpad. Stačí nasypat, zalít trochou octa a pak vypláchnout horkou vodou. Odpad se pročistí a odteče jedna báseň. 

Olej – skvělý na dřevěné nádobí nebo nábytek, který už ztratil svůj lesk. Důležité je to nepřepísknout, aby se nevytvořily masné skvrny, které mohou znečistit oděv či jiné věci. Stačí malá miska s rostlinným olejem a hadřík, který v oleji budete namáčet a následně lehce vtírat do dřeva. Nezapomeňte poté na otření suchým hadříkem, který pohltí nevsáknutý olej.

Prášek do pečiva – trápí vás zašlé sklenice a chcete jim vrátit lesk? Vložte je na hodinku do vlažné vody, kterou smícháte s práškem do pečiva. Po vyjmutí jen opláchněte a vyleštěte.

Pivo – ano, slyšíte dobře. Pivo je skvělý parťák, pokud vlastníte dubový nebo mahagonový nábytek. Stačí sklenička teplého piva a hadřík. Lehce otírejte, nechejte hodinku působit a následně otřete.

Zubní pasta – pro mnohé novinka, pro jiné stará známá věc. Zubní pasta je ideální na zašlé šperky, které už ztratily svůj třpyt. Stačí nanést trochu pasty na zubní kartáček a pomalu čistit. Následně opláchněte a začněte se zdobit. Pasta je také kouzelník na bílou obuv. Opět využijte kartáček a naneste, nechejte chvilku působit, opláchněte a kochejte se výsledkem. Máme odzkoušeno a naše bílé tenisky opět září k nepoznání.

A co vy, dáváte na babské rady, nebo spoléháte na moderní čistící prostředky?

Jestli znáte i jiné tipy, určitě se s námi o ně podělte. Babských rad totiž není nikdy dost. 🙂

 

No more articles