Věděli jste, že med patří mezi nejfalšovanější potraviny na světě? Proto se vyplatí nakupovat od ověřených výrobců – třeba od rodiny Cihlářových, kteří svou práci rozhodně nešidí. Jejich včelky musí opylovat 2,5 mil. kvítků, aby vznikl 1 kg medu, a Petr Cihlář se jim za tvrdou práci odměňuje stejnou mincí. Právě díky píli majitelů se včelí farma Cihlářovi pyšní medem nejvyšší kvality.
Zadlužili se, aby zachránili statek
Cihlářovi se svými včelami kočují po okolí přírodní rezervace Kopeč, která patří k nejstarším chráněným územím ve Středočeském kraji. Usedlost farmy pochází z 19. století. V roce 1947 ji zakoupil dědeček Jany Cihlářové, Ladislav Boháč, a věnoval se zde chovu hospodářských zvířat a včel. S nástupem komunistů došlo nejprve k řadě omezení provozu a následnému zestátnění statku v roce 1950. Otec paní Cihlářové byl nucen opustit obor a postavil si chalupu v Krkonoších. Jeho srdce však patřilo do Kopče, proto chalupu prodal, zažádal si o půjčku a díky neskonalé píli zachránil rodinný statek. Ten byl ještě v roce 1992 v havarijním stavu.
Včelařina je dřina
Dnes na statku hospodaří celá rodina a věnuje se kromě včelařství i rostlinné výrobě. Včelstva má od roku 2000 na starost právě Petr Cihlář a čerpá přitom ze zkušeností, které mu zamlada vštípil dědeček.
Včelařská sezóna je poměrně krátká, ale náročná. Během celého roku je třeba na včelky dohlížet a starat se, aby neonemocněly a měly dostatek živin. V období od dubna do odkvětu lípy pan Cihlář se včelami kočuje za snůškou, a to do vzdálenosti 30 kilometrů od farmy.
Výroba pevně v rukou
Cihlářovi ručí za původ svého medu – mají svou vlastní medárnu a stáčírnu, takže med vytáčí ho přímo z plástve a jeho chuť dále už nijak nepřikrášlují. Zkrátka dohlíží na každou kapičku a mají pod kontrolou celý proces od výroby nástavky a rámečků až po sklenici medu.
Medy s překvapením
Nejen čistotou výrobků je včelí farma Cihlářovi unikátní. Mají zde i nebývale pestrou nabídku – od jednodruhových i pastovaných medů až po ochucené speciality, jako je třeba medový čokomls, ořechy v medu, zázvor, či rakytník. Největší vzácností je med z akátu, který však vyjde pouze jednou za čtyři roky.
Poznejte další farmáře
Zajímá vás, jak to chodí na dalších farmách v Česku? Přečtěte si o naší návštěvě v Biopekárně Zemanka nebo nahlédněte do výrobny oříškových másel Natu.